17.4.19

Kodin viihtyisyys ja kauneus.

Aamulehti 267, 16.11.1924

"...kansa, joka lapsuudesta asti saa elää kotielämäänsä viihtyisässä ympäristössä, on muita onnellisempi, parempi ja maailman menoon tyytyväisempi."

Koti ei ollut ennen alkeellisissa oloissa eläjälle muuta kuin suoja ilmaston epäsuotuisuuksia vastaan. Nykyajan ihmiselle tarjoaa koti paljon muutakin. Kodissaan, jos se on oikea koti, löytää hän turvapaikan keskellä hälisevää ja hermostunutta maailmaa. Se on maja, johon hän pakenee etsimään tyyneyttä ja mielenrauhaa, se on ympäristö, jossa hän miellyttävimmät hiljaiset hetkensä viettää. - Jotta koti todella voisi muodostua kehittyneen ihmisen vaatimuksia vastaavaksi, on sen järjestelyyn kiinnitettävä hyvin paljon huolta. Ja tämä vaikeasti ratkaistava kysymys on tärkeä erikoisesti niille, joilla uuden kodin perustaminen on mielessä.

Yleinen mielipide on, ettei vähillä varoilla voi saada kaunista kotia. Tämä on kuitenkin aivan väärä otaksuma. Kodin rattoisuus ja tuttavallisuus ei ole yksinomaan rahoilla saatavissa. Kalliit huonekalut ja arvokkaat koruesineet eivät yksin anna kodille sitä lämpöä ja viihtyisyyttä, mikä sille kuuluisi. Kauniisti käsitellyin, yksinkertaisinkin aineksin saavutetaan yhtä vaikuttavia tuloksiia.


[Ruokailu- ja olohuone]

Tässä tulee eteemme kuitenkin vaikea pulma. Nuoren parin, joka aikoo ostaa sisustusesineensä valmiina kaupasta, on useimmiten hyvin vaikea saada kauniita esineitä kotinsa somistamiseksi, vielä vähemmin sellaisia, joista jo itsestään henkisi kotoinen tuulahdus. Useimmiten ovat, huonekalukaupoissa myytävät huonekalut saksalaisista teoksista kopioitujen mallien mukaisia, jäykkiä ja sopimattomia meidän oloihimme. Jos nyt tahdotaan välttämättä ottaa malleja ulkolaisilta, niin otettakoon sitten Ruotsista. Naapurimaamme huonekalutaide on korkea ja soveltuu se paraiten meidänkin oloihimme. Huonekaluliikkeiden velvollisuus olisi tarkistaa mallejaan ja muokata ne vähitellen kotoisalla pohjalla.

Ja mikä ikävämpää, tällaisilla huonekaluilla pilataan vielä maalaisssuntojemmekin viihtyisyys. Vanhat, kauniit käsiteollisuusesineet saavat siirtyä romujen joukkoon aittaan kun kaupungista tuodaan oikein "herraaväen" kalustoja. - Niin me vältellen kadotamme ne vähäisetkin perintömuodot, joista meidän tulisi ammentaa oppia. Kiitä meidän pitäisi tutkia ja sovelluttaa ne nykyajan vaatimille virtauksille.

Tarkastelkaamme hiukan muuatta kotia. Jo kynnyksellä meitä tympäisee kodittomuuden tuntu. Silmämme löytävät nurkasta punaseksi lakeeratun sohvan, joka on tietysti kulmittain, päällyksenä viheriä "plyysi". Sohvan edessä pöytä, jossa menee pinnoja joka ilman suuntaan. Pöydällä lasibatistinen pöytäliina! Sohvan takana hoippuu putoamisen rajoissa oleva, kattoa hipova fiikus. Seinät on ahdettu täyteen suuret määrät taulujäljennöksiä hirveässä epäjärjestyksessä. Toisesta nurkasta keksimme piirongin niin loistavine vedikkeineen, että silmiämme häikäisee. Piirongin päällä joltakin italialaiselta torikauppiaalta ostettu värillinen kipsikuva. Käännämme katseemme toiseen huoneeseen. - "Katossa roikkuu vanhasta öljylampusta muokattu sähkölampputeline kainostellen outoa valoaan. Täällä prameilee emännän ylpeys astiakaappi. Mahtavat sivukaapit koristettuna vihreillä laseilla, välissä suuri peili ja sen edessä noita ihania kristallejamme suuret määrät. Minkä takia astiakaappi pitää olla välttämättä varustettuna peilillä? Senkö takia, että peilin edessä olevia kristalleja näyttäisi olevan enemmän? Turhaa ulkokullaisuutta! Jos välttämättä tahdotaan pitää naisväkemme ihailemia kristallimaljoja näkyvissä, niin vähennettäköön edes niitä, eikä aseteta jokaista, jonka omistaa, kaapin päälle. Eivät suomalaiset kristalliesineet ole niin silmää hivelevän kauniita, ettei niistä tohtisi jokusia piiloonkin pistää. - Suljemme tämän kodin oven kiinni vaijeten. Paljon pitäisi Suomessa tehdä kotiemme sisustamisen parantamiseksi. Ruotsi on meistä paljon edellä.

Ensimäinen ehto huoneen edullisesti sisustamisessa on se, että huone jo itsessään eli lattia, katto ja seinät muodostavat ehjän kokonaisuuden. Tähän voimme antaa varman sopusointuisuuteen perustuvan säännön. Katto vaalein, seinät tummat ja lattia tummin. Usein näkee juuri lattian suhteen tehtävän virheitä, varsinkin jos huoneessa on parkettipermanto. Tällainen liian suuri vastakohta lattian ja seinän viilillä voidaan kuitenkin välttää (olettaen, että huoneessa on tummahkot, tapetit) mattojen avulla. Lattialle levitetään seinän kanssa samassa värisävyssä tahi hallitsevalle värisävylle sukua oleva matto, mutta kuitenkin on tässä huomattava, ettei matto saa liiaksi erottua lattiasta. Myös on edullisempaa käyttää yhtä suurempaa mattoa kuin useampaa pientä. Helpoimmin ja varmimmin saa täten, samassa värisävyssä kulkien, ehjän ja rauhallisen kokonaisvaikutuksen huoneeseen- Vastakkaisiakin värejä voidaan kyllä käyttää, mutta se vaatii jo tottuneempaa värisilmää ja on silloin tarkasti harkittava, mitä kohtaa tahi esinettä aijotaan korostaa.

Hämärtävässä huoneessa on väriasteikko vaaleampi kuin hyvin valaistussa. Lämpimillä, kellertävillä väreillä on tällaisessa huoneessa elähyttävä vaikutus. Valoisassa huoneessa on taasen edullisempaa käyttää kylmempiä värejä. Keltaista saa olla hyvin vähän, mutta punaista ei senkään vertaa.

Ikkunaverhot ovat erinomaisia erilaisten tunnelmien aikaansaamiseen huoneessa. Sinipunertavien verhojen avulla esimerkiksi saadaan huoneeseen juhlallisuutta. Punaseen vilahtavilla verhoilla järjestetään mukavasti lämmin tunnelma, jos ikkunat ovat pohjoiseen päin. Muuten saavat verhot olla värisävyltään hyvinkin vastakkaiset seinäpinnan suhteen. Valkosia verhoja älköön käytettäkö, paitsi jos huoneessa on kaikki muukin valkoista. Samoin kuin ikkunaverhoilla, myöskin lampun varjostimella, voidaan saada aikaan miellyttävä tunnelma huoneeseen. Edullisinta olisikin aina himmentää sähkövalon terävä ja kova valaistus sopivalla suojustimella.

Tapettien valinnassa tehdään useinkin se virhe, että katsotaan vain, onko tapetti sinänsä kaunis, eikä oteta ollenkaan huomioon, minkälaiseen tarkoitukseen se tulee ja minkäväriset ovat huonekalut tahi huonekalujen päällyskangas sekä onko huone suuri tahi pieni. Pieneen huoneeseen ei sovi suurikuvioiset tapetit, päinvastoin on taasen asia suuressa huoneessa. Kuvioiden pitäisi vastakkaiselta seinältä katsottuna sulautua ehjäksi kokonaisuudeksi pinnan kanssa.

Jos nyt tahdotaan, niinkun edellä on puhuttu, saada aikaan harmoninen kokonaisvaikutus, niin pitäisi myöskin huonekalujen värin olla sukua hallitsevalle värisävylle seinäpinnoissa. Tämä on useinkin vaikea toteuttaa, mutta voidaan se kuitenkin tehdä päälliskankaan avulla. On kuitenkin huomattava, että jos seinä on rikas kuvioistaan, niin päällisen niitää olla rauhallisempi. Samoin jos seinässä on paljon tauluja tahi seinäkoristeluja, saadaan ehjempi kokonaisvaikutus, kun lattia pidetään rauhallisena.

Uusin Ruotsissa vallalla oleva suunta ei käytä olionkaan tummia eikä rikkaasti koristeltuja tapetteja. Ne ovat melkeinpä yksivärisiä. Huonekalumuotojen jalostuessa saavat huonekalut tuntuvasti erottautua seinästä. Kauniit muodot eivät silloin kuole tapettien tuminaan väriin, vaan muodostavat kauniita, eloisia sisustuskokonaisuuksia. Mutta mennäpä nyt meillä asettamaan jossain nurkkapuusepällä valmistettua kaappia vaaleata, yksiväristä seinää vastaan! Suhteitten ja muotojen rumuus näkyisi kaksin verroin.

Huonekalut samoin kuin matotkin on aina asetettava yhden suuntaisesti tahi kohtisuoraan seinien kanssa. Ei missään tapauksessa saa sovittaa suurta esinettä kulmittain huoneeseen.


[Ruokailuhuoneen seinämä]

Lopuksi muutamia huomautuksia makuuhuoneen ja ruokailuhuoneen järjestelystä, mitkä huoneet erikoisesti ovat kodissa keskeisiä.

Että makuuhuoneen pitäisi olla valoisa, iloinen ja viihtyisä, siitä kait ei ole epäilemistäkään. Ajatelkaamme vain kuinka tärkeätä on nukkua hyvin ja herätä hyvällä tuulella pai vän toimiin, niin käsitämme tämän huoneen suuren merkityksen. Synkkä ja iloton huone painaa jo herätessämme mielemme lamaan vieden meiltä elämän ja työn ilon. Tämä huone on niin tärkeä, ettemme koskaan liiaksi huolehdi siitä.

Tärkeätä on myöskin, että makuuhuone sovitetaan, jos on mahdollisia, idän puolelle, sillä aamuhetki kullan kallis. Taulujen asettelussa on oltava hyvin pidättyväinen, sillä makuuhuoneessa, jos missään, on oltava erittäin tarkka kokonaisvaikutuksesta.

Ruokailuhuoneessa, joka usein ja varsinkin pienemmissä oloissa eläjille on kodin keskus, ei käytetä enää kovin tummia värejä. Iloisemmat, kepeämmät värit ovat astuneet tilalle. Jotta tämän huoneen pääkoriste - katettu pöytä - pääsisi täysiin oikeuksiinsa, pidetään tapetit hyvin rauhallisina ja sopusointuisissa väreissä. Puukatot ja paneloidut seinät ovat luonteenomaisia tälle huoneelle. Usein on tämä huone muodostettu ruokailu- ja olohuoneeksi. Asuntopula ja kallis aika on tähän pakoittanut. Jos huone on vaan kookas, niin käykin se hyvin päinsä.

Yleensä vaalii iän huonekalulta ollakseen kaunis, että se on rikkaasti koristettu ja rikas muodoiltaan. Mutta tässä erehdytään. Suhteitten kauneus, muodon kauneus, värien kauneus, esineen käytännöllisyys ja raaka-aineen rehellisyys, siinä nykyajan huonekalutaiteen vaatimus.

- Lauri Järveläinen.

Ei kommentteja :