11.10.18

Minkätähden käytetään punaista valoa hätämerkkinä?

Uusi Aura 172, 29.6.1924

Ensiksikin sentähden että punainen valo näkyy kauemmas kuin jonkun muun värin valo. Edelleen sentähden että se niinkauan kuin vain voi nähdä vilauksenkin siitä, loistaa muuttumattoman punaisena eikä kuten muutamat muut värivalot esim. keltainen, pitkän matkan päässä ainoastaan antaa aavistuksen valosta, mutta ei minkäänlaista selväpiirteistä käsitystä kysymyksessä olevasta väristä. Lopuksi on tässä vaikuttamassa suorastaan psykologinen seikka; punainen on tosiasiallisesti se väri, joka eniten kaikista vetää meidän huomiomme puoleensa, kiihoittaa uteliaisuuttamme ja herättää meissä toiminnan vaiston. Siitä on sentähden tullut aivan luonnollisesti hätämerkin väri. Punaiset lyhdyt näyttävät, missä palokaapit kaduilla, teattereissa ja sairaaloissa ovat. Ne osoittavat vaarallisia paikkoja, kuten korkeajännitysasemia ja ne tiedoittavat "varokaa"! kun katukivitys on korjauksen alaisena.

Vihreä on väri, jonka sen jälkeen voi nähdä pisimmälle, se tulee todellisuudessa hyvin lähelle punaista (kirkkaalla säällä 4¾ km. noin 5½ km. vastaan.) Mutta se muistuttaa niin suuresti luonnon omaa väriä että vihreä valo helposti sulautuu taustaan, kun sitävastoin punainen eroittautuu siitä erilaisuutensa tähden. Vihreätä väriä käytetään sentähden pääasiallisesti merkkinä "selvä on".

Keltainen valo (voi näkyä 2¼ km. päähän) kadottaa kuten sanottu valonsa pitemmän välimatkan päässä ja voidaan sitäpaitsi helposti sekoittaa asuinrakennuksen lampunvaloon.

"Kuutamonvalkea", sinisenvalkoinen valo, tulee kolmannelle sijalle (kirkkaalla säällä noin 4 km.) Sitä käytetään paljon rautateiden vaihderaiteissa merkitsemään "selvä on".

Eräässä englantilaisessa insinööriyhdistyksessä on hiljattain esillepantu ehdotus että alettaisi käyttää määrättyä hätämerkkiä, nimittäin punaista valoa keskellä ja sen ympärillä sinistä rengasta. Ehdotuksen perussyynä on se, että värisokeatkin (muutamilla harvoilla poikkeuksilla) voisivat tuntea tämän merkin, sillä vaikkapa punainen ja vihreä heidän silmissään muuttuisikin tummankeltaiseksi, niin ei löydy ainoatakaan, joka olisi värisokea sekä punaiselle että siniselle.

Ei kommentteja :