8.10.18

Kauppamaailmasta. Kronos Titaanivalkoinen.

Uusi Suomi 150A, 4.7.1920

Värialalla on tähän saakka valkoisista väreistä käytetty yksinomaan sinkkivalkoista, lyijyvalkoista ja litopoonia, mutta ei näiden värien ole onnistunut täysin tyydyttää kaikkia ensiluokkaiselle valkoisella värille asetettuja vaatimuksia.

Nyt on ilmestynyt kauppaan uusi valkoinen väri, "Kronos Titaanivalkoinen", jolla on sangen huomattavia ominaisuuksia lyijy- ja sinkkivalkoiseen verrattuna. Johtavat miehet väritekniikan ja käsityön alalla ovat tehtyjen kokeiden perusteella selittäneet sen johtavan uuteen kehityskauteen väritekniikassa.

Titaanivalkoinen on painoon nähden kevein kaikista väriaineista (om. p. 4,0; lyijy- ja sinkkivalkoisen om. painot ovat 6,7 ja 5,5).

Peittämiskyky on kolme kertaa suurempi kuin lyijy- ja sinkkivalkoisella. Yhdellä kilolla Titaani-valkoista oikeassa suhteessa sekoitettuna voidaan keskimäärin sivellä kolmasti kaksi kertaa niin suuri ala kuin sinkkivalkoisella ja kolme kertaa niin suuri ala kuin lyijyvalkoisella.

Sitä on heikompi sivellä kuin toisia värejä; siitä syystä säästyy työtä ja aikaa maalarilta, s.o. rahaa työn teettäjältä. Huolellinen maalaustyö, johon on käytetty Titaanivalkoista parhaimman öljyn ja ohennusaineen kera, ei halkeile eikä rapise pois. Hapot, keittokaasu, höyry ja kosteus eivät vähääkään vaikuta Titaanivalkoiseen, kuten lyijy- ja sinkkivalkoiseen, ja ajan hammas ei kuluta sitä samassa määrin kuin muuta maalausta.

Mainittua väriä on näytteillä Ruotsalaisessa Normaalilyseossa, 2 kerroksessa, huoneessa n:o 15. Näyttely on mielenkiintoinen sekä ammattimiehille että suurelle yleisölle.

Titaanivalkoista saadaan toistaiseksi Helsingissä O.Y. G. F. Stockmannilta ja toiminimi Julius Tallbergilta sekä maaseudulla useimmilta rauta- ja värikauppiailta. Titaanivalkoisen pääasioimisto maatamme varten on Suomalaisella Osakeyhtiö G. Hartmannin Koneliikkeellä, Helsingissä. Mainittu toiminimi on aulis palvelemaan kaikilla tarvittavilla tiedoilla.

- 20267

Ei kommentteja :