9.9.15

Vår-modet. Lyxen i skodon.

Dagens Press 8, 28.3.1914

Om några ha skäl att prisa det nuvarande modet, så är det tillverkare och försäljareaf eleganta skodon. De snäfva och därförnödvändigtvis korta kjolarna ha redan några säsonger gifvit damerna tillfälle att kokettera med vackra och dyrbara skodon, men instundande säsongs så ytterst moderna, framtill uppsplitsadekjolar ha gifvit upphof till en verklig lyx i sko väg.

Säsongen bjuder på några speciella nyheter i supé- och balskor. Af deasa äro de eleganta skorna deallra elegantaste och något af de läckraste man kan få se. Till en stor toalett äro de nästan obligatoriska. Endera väljas de i så noga som möjligt klänningens färg i brochésiden eller också i hvad som är ändå mera chic bleklila går silfver bäst och till bruna färger prune och ibland äfven hvitt äfvensom gult går guld bäst. Till grönt är rådligast taga skor i färg, guld till grönt blir oftast af maskeradeffekt. Till svart alltid svarta, helst pärlbroderade skor.

Kanske göra vi våra damer en tjänst genom att meddela, att dessa metalltygskor skola förvaras i svart silkespapper för att ej oxidera.

Enn nyhet för säsongen är äfven de högt upp på benet snördalågskorna och kängorna. Kanske är det den populära tangon, som gjort det nädvändigt att skon sitter väl fast vid alla dess djärfva böjningar och fotställningar. Härligt stadigt och fast sitter också dessa sandailikt snörda, väldigt matt guld-, silfver- eller bronsbrokad, eller ändå båttre metallbrodyr.

Äfven släta, metallskimrande skoi bäras mycket Dessa skor prydas framtill med ytterst små knappar eller spännen iblixtrande stenar eller minimala rosetter. Men med smak och urskillning måste de väljas för att i trots af sitt skimrande ej verka outrerade.

Till hvitt, ljusgrått, ljusblått och högklackadeskor, som förekomma i alla möjliga materialen Krokodilskinn år mycket modernt till inneskor, äfvensom sämskadt läderiklänningens färg.

Hvad utkängor angår bares fortfarande lackeradt furskinn tillsammans med tyg, sammet och olika skinnsorter som skaft. Den höga pompadourklacken börjar till utebruk att utträngas af den likaledes mycket höga, raka klacken, som anses mera distingwrad till promenad.

Och tåformen är fortfarande endera engelskt rätt långsmal, men med ganska bred tå, eller amerikanska noshörning och till de eleganta metalltygskorna ser man utomlands mest den amerikanska modellen, fast naturligtvis i betydligt modererad form.

Ei kommentteja :