6.9.15

Vår-modet. Dam-modet just nu.

Dagens Press 8, 28.3.1914

Åter har resesäsongen brutit in och tågen till Schveiz och Rivieran medföra dagligen tusentals med resande.

Naturligtvis spelar toilettefrågan lör dessa resande damer en ganska viktig roll. Och hvad behöfverman icke allt för att vara elegant och smakfullt klädd? Först tänka vi dä. på den skräddarsydda dräkten för resor och promenad. Materialen till dessa äro peau de singe, peau de péche, sammetskläde och engelska tyger. Bredvid den strängt korrekta engelska promenaddräkten ser man den franska med en draperad kjol, en tunik eller ett skört. De garneras med mångfärgade sidenvästar, skärp eller bårder. Andra äro relativt släta och visa då olika snitteffekter.

Kapporna skäras i vid kimono och till dessa användas samma tyger som till promenaddräkterna. De äro, liksom kjolarna, snäfva nedtill. Aftonkapporna göras af sammet eller brochésiden, draperas och garneras med skinn.

Sällskapstoiletterna behålla samma tendenser som förut Den draperade kjolen är snäf, består af två eller tre vader samt varierar i en mängd olika modeller. I det stora hela komma tygerna om möjligt blifva än mera färgrika. De persiska färgerna äro nästan glömda, i stället ser man tyger i indiska och kinesiska färger samt i futuristiska mönster. I de fall då lifven till sållskapstoilelterna ej görasaf samma tyg som kjolen, användes till dessa tyll eller crépe de chine i samma färg och garneras då med äkta spetsar eller passande bårder. Urringningenär vid och går ofta i V-form med tvllväst som sår i kors.

Blusarna till promenaddräkterna äro i skjortfacon och göras af hvit crépe de chine med handbroderi. Blusar af prickig tyll med sidenfoder garnerade med matroskrage och tyllrysch äro mycket omtyckta. För öfrigt finnas hundratals med blusar i olika modeller och tyger, det är bara att välja de vackraste och mest klädsamma. Till teater- och sällskapsklädningar användes tyll istor skala, för det mesta till lif och tunik. Tyllen handbroderas eller fodras med spetsar.

Modefärgerna äro hvitt, banangult, exotiskt blått, smultronfärg, lax och orange. Äldre damer använda lila, silfvergrått och svart. Tygerna äro, som förut nämnts, mångfaldiga. Man ser siden i alla lägen, från den billigaste charmeusen till det dyrbarabrochésidenet. Den s. k. minaret-tuniken af genomskinligt lyg synes för nästa säsong få en ganska vid utsträckning.

Icke att förglömma äro lingeriklädningnrnn med de mest underbara spelsinfällningar och broderier samt ofta kantade med skinn.

De små hattarna af svart piysch monleras i dräktens färg. De hafva i allmänhet små brällen och sitta långt ned på hufvudet. Hägerfjädrar, sidenrosor och fantasifjädrar användas som montering. Detta är också både klädsamt och ungdomligt.

Ei kommentteja :