4.1.15

Löysän villan värjäämisestä. (II)

Kutoma- ja paperiteollisuus 5-6, 26.5.1910

(Jatkoa n:o 2).

Jos villa värjätään löysänä tavallisessa puupaljussa tai jossain muussa vesihaudelaitteessa, joissa väriliemi ei erikoisten pumppulaitteiden avulla kierrä villan läpi, tapahtuu sen värjääminen kuten villan yleensä. Erikoisia varokeinoja ei tällöin tarvita. Toisin on asianlaita, jos käytettävänä on jokin nykyään käytännössä olevista värjäyskojeista. Niissä imetään väriliemi villan läpi ja vaikuttaa tämä silloin kuten siivilä ainakin. Kaikki liemessä olevat liukenemattomat aine-osat jäävät silloin siihen, vieläpä tarttuvat siihen varsin lujastikin kiinni.

Liukenemattomia aineita voi syntyä väriliemeen monella tavalla. Mutta etusijassa vedestä, jos tämä on kovaa, s. o. jos se sisältää kalsiumia ja magnesiumia sekä rautasuoloja. Keittäessä tai lipeisistä haude-aineista nämä poistuvat sakkana ja jäävät villaan tahrien sen. Myöskin väriaineet voivat niitä saostaa. Jotta siis villa löysänä värjättäessä tulee mahdollisimman tasaista värjäykseen nähden, on kovaa vettä vältettävä. Mutta ellei parempaa ole, on se ensin sopivin keinoin, kuten esim. soodalla tai lipeällä keittäen pehmennettävä tai on vesiliemi tehtävä tislatusta eli kondemivedestä. Se onkin idealisin vesi villaa löysänä värjättäessä ja olisi näin ollen aina otettava tehdasoloissa talteen.

Erikoista huomiota on myöskin kiinnitettävä värien valintaan. Kaikki värit, jotka liukenevat veteen, eivät suinkaan sovellu värikojeissa värjättäviksi. Hyvästi liukenevat ja helposti tasaantuvat värit tulevat tällöin vaan kysymykseen. Nykyään on jokaisella väritehtaalla oma valikoimansa sellaisia värejä, jotka soveltuvat löysän villan värjäykseen, joten ei tarvinne niitä erikoisemmin luetella. Se vaan tämän ohella mainittakoon, että aina on eduksi vähin
erin panna väriliuos hauteeseen eikä kaikkia yht’aikaa. Samalla lisätään hauteeseen lämpöä ja keitetään vasta silloin kuin kaikki väri on hauteessa. Täten järjestettynä saa vaikeimmistakin väreistä tasasta värjäyksiä.

Jos tehty värjäys on jäljestäpäin poistettava, virutetaan villa puhtaalla vedellä välillä. Tämäkin toimenpide auttaa värjäyksen tasaantumista.

Vaikkakaan villa värjäyksessä ei liiku, tapahtuu siinä silti jossain määrin vanumista. Tämä haittaa
villaa kehrättäessä. Jossain määrin välttää tämän epäkohdan, jos villan värjäyksen jälkeen rasvaa. Parhaimmaksi rasva-aineeksi on tällöin näyttäytynyt olivi tai oleiniammoniakki seos. Tämä valmistetaan sekottamalla oliviöljyä tai oleinia veteen, jossa on joku määrä ammoniakkia.

Ei kommentteja :