7.2.14

Hämmästyttäviä lausuntoja viranomaisilta.

Yhteishyvä 19, 12.5.1911

Tämän vuoden alussa pyysi Halla Osuuskauppa r. I. Viipurin läänin kuvernööriltä lupaa, saada myydä sellaisia vähemmän myrkyllisiä väri- ja maaliaineita, jotka Keis. Asetuksessa helmik. 14 p:ltä 1888 luetellaan.

Pyynnön johdosta vaati kuvernööri Kymin kunnallislautakunnan ja Kymin ja Pyhtään piirin nimismiehen lausuntoa. Ja näiden molempain mielipide oli se, että pyydettyä lupaa ei pitäisi myöntää. Kuvernööri luonnollisestikin epäsi pyynnön.

Mutta kun puheenaolevat aineet mainitun asetuksen mukaan ovat niin yleisiä kulutustavaroita, että emme käsitä, miten mainitut viranomaiset ovat voineet antaa pyyntööm epäävän lausunnon. Näitä aineita ovat: etikkahappo, väkevöity karvasmandeli, keinotekoinen, tavallinen lipeäkivi, natroni syöpä, sinuuperi punanen, jota käyttävät maalarit ja joka on rikin ja elohopean yhdistelmä, sinkkivalkonen, sinikivi ja rikkihappoinen kuparioksiidi.

Kun pyyntöön oli saatu epäävä päätös, tiedusteltiin mainitun osuuskaupan puolesta telefoonitse molemmilta viranomaisilta syytä, mikä oli aiheuttanut epäävän lausunnon, sekä oliko mahdollisesti puollettu muiden hakijoiden samanlaista anomusta, ja saatiin se hämmästyttävä vastaus, ettei kukaan ole pyytänytkään sellaista lupaa. Ja kumminkin, sen myönsivät molemmat viranomaiset tietävänsä, on näitä aineita yleisesti myytävänä joka kaupassa, siitä vain tuntuivat olevan ymmällä, kuuluvatko edelläluetellut aineet mainitussa asetuksessa mainittuihin aineihin.

Jos mainitut viranomaiset eivät tahdo myötävaikuttaa siihen, että mainittua asetusta vastaan rikotaan, on heidän velvollisuutensa ottaa selvää, mitä anomuksia he puoltavat tai vastustavat, eivätkä kuten nyt puheenaolevassa tapauksessa, niin ainakin uskomme, anna lausuntoa tietämättä, mistä oikeastaan on kysymyskään.

K. F. J—a.

Ei kommentteja :