25.9.13

Maaliskuun 15 ja 16 päivä.

Pohjantähti 3/1907

Pohjantähti ilmestyy tällä kertaa sinisenä. - Mitä merkitsee tämä sininen väri? - Se on raittiuden väri, ajattelette varmaankin. - Niin kyllä, mutta sininen väri merkitsee muutakin. Se on toivon väri. Ja Pohjantähti on nyt sininen sentähden, että me toivomme niin paljon Maaliskuun 15 ja 16 päivästä. - Ensi kerran Suomen kaikki kansalaiset, miehet ja naiset, ylhäiset ja alhaiset, rikkaat ja köyhät saivat yhdenarvoisina samalla voimalla vaikuttaa maansa kohtaloihin, jokainen taistellen niiden aatteiden puolesta, joiden toteutumisen hän pitää välttämättömänä isänmaansa onnelle, ja niitä epäkohtia vastaan, jotka hän näkee kansansa elinjuuria kalvavan.

Minä tiedän, että yksi sana näinä suurina päivinä erityisesti oli mielessämme, ja se sana oli kieltolaki. Toivoa täynnä me sen sanan lausuimme.

Mutta paljon muutakin me toivomme kansallemme Maaliskuun 15 ja 16 päivästä. - Oi, jospa ei toivomme pettyisi! Jospa olisi jokaista kättä, joka laski vaalilipun uurnaan, isänmaanrakkaus johtanut.

Suomen kansa on nyt ensi kerran saanut näyttää, mikä sen tahto on. - Jospa olisi sen tahto hyvä ja jalo! - Sitä me toivomme. - Ei, me emme ainoastaan toivo. Me uskomme sen varmasti.

T-i.

Ei kommentteja :