7.6.09

Muuriashappo värjäyksessä.

Kutoma- ja Paperiteollisuus 11/1907.
Artikkelin Coloriastolle lähettänyt Martti Kujansuu.

Etikkahapon sukulainen muuriaishappo alkaa yhä enemmän voittaa alaa värjäyksessä. Eikä ainoastaan sentähden, että se hinnaltaan on etikkahappoa halvempaa, vaan siksikin, että se monessa suhteessa on tätä edullisempi käyttää. Niinpä puolivillaa värjätessä happamillä väreillä antaa muuriaishappo aivan yhtä tasaisen värin kuin rikkihappokin, eikä lainkaan käy puuvillan kimppuun kuten rikkihapon tiedetään tekevän.

Mutta villan peittaamisessa kaliumibikromatilla, on muuriaishappo nykyisistä käytännössä olevista hapoista voittamaton. Ei ainoastaan sentähden, että se pelkistävän vaikutuksensa kautta kiinnittää miltei suoraan sanoen koko kankaassa olevan kromimäärän villalle.

Ja siten säästää peitta-ainetta. Vaan käy itse värjäyskin paljoa syvemmäksi. Saa tummemman värin, mutta samalla värin todellisen värisävyn näkyviin. Niinpä villaa peitatessa 3% bikromatilla ja 2,5% viinikiveä ei tule lainkaan enemmän kromia villalle kuin 1,5% bikromatia ja 1,5% muuriaishappoa. Meikäläisissä oloissa, joissa kaikista kemiallisista aineista, mitä yleensä värjäyksessä käytetään, saa maksaa tullin ja rahdin tähden hyvän hinnan, ei tämä tosiasia ole niinkään vähäksi arvattava. Sitäkin suuremmalla syyllä, kun värjäyskin samalla tästä ottaa voittaakseen, sekä tummuudessa että loistossa. Mainitsemattakaan värjäyksen saippua ja pesopitoisuutta, joka jää samaksi kuin entisellä tunnetulla tavalla värjätessäkin.

Sivuuttaa ei myöskään voi muuriaishapon käyttöä kankaita vedenpitäviksi tehdessä. Tällöin käytetään sen aluminiumisuolaa. Ja on tällä n. s. muuriaishappoisella aluminiumilla se etu esim. etikkahappoisen aluminiumin rinnalla, ettei se jätä mitään ikävää katkua kankaalle, kuten jälkimäiselle suolalle on ominaista.

Kun muuriaishappo sen lisäksi on antiseptinen aine, siis kaikenlaisten basillien tappaja, voi sillä estää esim. tärkkelysliisterin happanemisen pitemmäksi aikaa.

Muuriashaposta on siis värjäystekniikka saanut varsin sopivan auttajan kaikenkarvaisten epäkohtien poistajana, jotka käytännössä asiain säännöllistä kulkua haittaavat. Suositamme sitä parhaiten ja samalla olkoon sanottu, että sitä valmistaa Nitrit-Fabriken, Köpenikissä lähellä Berliniä.

V. M. J. V.

Ei kommentteja :