13.4.21

"Sinisiä" ja "helakoita" ihmisiä.

Pohjalainen 294, 18.12.1912

Muuan englantilainen kirjailijatar, miss Rosalind Murray, joka, vaikka ainoastaan 22 vuotta vanha, on kirjoittanut useita ihmeteltävän kypsiä kirjoja, jakaa niissä ihmiset kahteen luokkaan "siniseen," ja "helakkaan." Kun häntä pyydettiin tarkemmin selittämään mitä hän näillä nimityksillä tarkoitti, hymyili hän ja vastasi:

- Tietysti ei tuollaista käsitettä voi ottaa aivan vakavasti, vaan sisässäni ja'an minä aina ihmiset juuri sillä tapaa kahteen luokkaan, helakoihin ja sinisiin. Mr Rothenstein, taiteilija, hän se tämän ja'on ensin teki. Ei, sillä ei ole mitään tekemistä astralikappalten tai teosofian kanssa, ei pienintäkään. "Siniset" ihmiset ovat lyhyesti sanoen ymmärtäviä. He ovat herkkiä ja mielikuvitusrikkaita ja kiihtyvät helposti pikkuseikoista, mutta siitä saa olla varma että mitä heille sanookin, niin se ei tule väärin ymmärretyksi. Suuret surut eivät huo lestuta heitä niin paljoa ehkä siitä syystä että he osaavat asettua oman minänsä ulkopuolelle ja katsoa omia surujaan kuin mieltäkiinnittävää näytelmää.

Helakat ihmiset sitävastoin eivät niin helposti kiihdy pikkuseikoista vaan sensijaan sangen kovin suurista asioista. Sininen ihminen on oikukkaampi ja epävakaisempi kuin helakka. Ei voi koskaan edeltäkäsin sanoa mitä sininen tekisi määrättyjen olosuhteiden vallitessa. Sininen voi langeta syvemmälle kuin punanen, vaan myöskin nousta korkeammalle kuin hän. Sekä siminen että punanen voivat olla teeskentelijöitä vaan kun siniset teeskentelevät, itsekseen ja pettävät itseään, teeskentelevät helakat toisille ihmisille. Molemmat voivat myöskin olla herkkäluontoisia. vaan helakan ihmisen liikutus on tunteellisempaa kuin sinisen. Sinisellä on voimakkaampi oikean ja väärän tunto kuin punasella.

Englantilaiset ovat ylipäätään helakoita, etenkin naiset, vaan kun englantilainen on sininen, on hän sinisempi kuin kukaan muu.

Ei kommentteja :