17.1.20

Kotitalouskeksintöjä. (Värjäysohjeita.)

Pellervo 5, 1922

333. Mustaa väriä puuvilla- ja pellavalankoihin.
Pataan pannaan runsaasti tuoreita lepänkuoria ja annetaan niitten kiehua tunnin aika. Kuoret siivilöidään sitten pois ja veteen lisätään 20 gr rautavihtrilliä jokaista värjättävää lankakiloa kohti. Pestyt kosteat langat pannaan kiehumaan ½—1 tunnin ajaksi, annetaan jäähtyä värivedessä ja huuhdotaan kuivumaan.
- H. S.

334. Harmaata väriä puuvilla ja pellavalankoihin.
Runsaasti tuoreita koiwunlastuja pannaan pataan noin tunnin ajaksi kiehumaan. Sen jälestä siivilöidään lastut pois ja veteen lisätään rautawihtrilliä noin 15—20gr kutakin värjättävää lankakiloa kohti. Pestyt, kosteat langat pannaan kiehumaan noin ½—1 tunnin ajaksi ja annetaan jäähtyä värivedessä, huuhdotaan ja kuivataan. Tulee kestävä ja kaunis väri.
- H. S.

335. Harmaa väri villalankoihin.
Valkoiset langat saa helposti harmaiksi siten, että leikataan saniaisia ja ne pannaan pataan noin pariksi tunniksi kiehumaan. (Saniaiset voivat olla joko tuoreita tai kuivatuita). Sitten otetaan saniaiset pois ja pannaan keitokseen vähän vihtrilliä ja langat, jotka ensin kastetaan vedessä. Kiehutetaan siksi, kunnes saavat kauniin värin. Tällä tavoin väristä tulee oikeata teräsharmaata.
- T. T. L. Y.

336. Ruskea väri villalankoihin.
Kivien päältä koottua sammalta pannaan pataan kiehumaan ½ tunnin ajaksi. Pestyt, kosteat langat pannaan joukkoon kiehumaan ja kaikkia yhdessä keitetään ½ tuntia. Langat otetaan pois, huuhdellaan ja kuivataan. Tulee villalangoille kirkas ruskea, pellava- ja pumpulilangoille vähän vaaleampi, mutta kestävä väri.
- H. S.

337. Villalankojen värjääminen ruskeiksi.
Kesän aikana otetaan suurista kivistä tai kalliosta sellaisia karpeita, jotta ovat hyvin lyhyet ja niin kiinni kivessä, että täytyy veitsellä tai muulla teräaseella raaputtaa irti, ja jotka ovat altapäin punertavan näköisiä eikä mustia, niinkuin ne toisissa kivissä ovat. Nämä ensin kuivataan ja pannaan pataan kiehumaan. Vettä pannaan niin paljon, että kun puoli tuntia kiehuttaa pelkkiä karpeita, jää vielä vettä senverran, että langat oitein hyvin peittyvät. — Kun karpeet omat kiehuneet puoli tuntia, pannaan pataan joku kourallinen suolaa. Sitten siihen pannaan langat ja annetaan vielä niiden kiehua pari tuntia. Näin saadaan langoille kaunis ruskea väri. Olen tällaista tapaa käyttänyt ja nähnyt, että väri on hyvä ja kestävä.
- ....a ....n.

338. Miten saadaan villa- ja pumpulilangat keltaisiksi.
Tehdään koivuntuhasta väkevä lipeä ja selvitetään se saaviin. Toiseen saaviin pannaan lämpöistä vettä ja siihen vihtrilliä noin 100 gr kutakin puolta lankakiloa kohti. Lankoja kastellaan ensin lipeässä ja sitten vithrillivedessä, vuoroin kummassakin. Tätä jatketaan jonkun aikaa. Samalla ne väännetään aina kunkin kastelun jälestä kuiviksi. Lopuksi langat huuhdotaan ja laitetaan kuivamaan. Väristä tulee oikein kauniinkeltaista ja pysyy vanhuuteen asti.
- M. N.

339. Paatsamankuorilla värjääminen.
Pataan pannaan vettä ja vähän suoloja. Sekaan pannaan sitten paatsamankuoria, joista on musta pinta raavittu pois. Sitten pannaan langat pataan ja annetaan niitten kiehua noin 2 tuntia. Siivilöidään vesi pois ja puserretaan langat ja pannaan kuivumaan. Näin saadaan kauniita keltaisia lankoja.
- T. A. S.

340. Vihreä väri lankoihin.Vanamo.
Vihreä väri saadaan helposti villa-, pellava- ja karvalankoihin siten, että kootaan maasta n. k. ramparuohoja (jotka helposti tuntee hennoista varsista maassa makaamassa). Nämä laitetaan pataan pariksi tunniksi kiehumaan. Sen jälkeen otetaan varret pois ja pannaan joukkoon hieman vithtrilliä. Lankoja kiehutetaan vedessä 2 tunnin aika. Huuhdellaan kylmässä vedessä ja ripustetaan kuivamaan.
- T. T. L. Y.

Ei kommentteja :