26.6.19

Myymäläapulainen loimessaan.

Liikeapulainen 24, 5.12.1924

[...]

— Saadakseen kaupan käyntiin tulee apulaisen myös tarkoin huolehtia siitä, että tavara tulee oikein asetetuksi esille. Asiakkaan tulee niin seistä tai istua, ettei häntä häikäise ja ettei hän esim. tavaran väristä saa toista käsitystä myymälässä kuin sitten jälkeenpäin sitä kotona tarkastellessaan. Myyjä asettakoon siis tavaran niin, ettei ostaja katsele akkunaan päin, vaan että valo tulee sivulta. Etenkin on tämä tärkeätä kangastavaroita valikoitaessa. On joukko värejä, jotka näyttävät aivan toisilta päivänvalossa kuin keinotekoisessa valossa. Myyjän tulee tämä asia tuntea ja tietää, missä määrin väri vaihtelee eri valaistuksessa. Sellaisia tavaroita onkin näytettävä, mikäli mahdollista, eri valaistuksessa. On paljon muitakin tavaroita, jotka vaativat tarkkaa valaistusseikkojen huomioon ottamista. Niinpä esim. lasitavaroita näytteille pantaessa on katsottava, että heijastus ja hionta pääsevät oikeaan arvoonsa.

[...]

— Tarkasti tulee myöskin välttää, ettei epäsointuisia väriyhdistelmiä aseteta myymäläpöydälle. Sellainen esine, joka voisi viimeksinäytetyn esineen saattaa huonoon valoon, on heti poistettava.

— Tässä kaikessa vaaditaan myyjältä kehittynyttä makua ja hänen on koetettava sitä kehittää ja opetella asettamaan esineitä esille niin, että ne kohottavat ja vahvistavat toinen toisensa vaikutusta.

[...]

Ei kommentteja :