17.3.18

Minkäväriset plakaatit näkyvät parhaiten?

Kauppias 4, 16.2.1927

Eräs englantilainen liike, jonka erikoisalana on reklaamiplakaattien valmistus, on suorittanut perusteellisia kokeita siitä, mikä väriyhdistelmä plakaateissa parhaiten pistää silmään. Kokeet tehtiin sillä tavalla, että avaralle kentälle pystytettiin puinen taulu niin, että aurinko sitä hyvin valaisi. Sitten kiinnitettiin tauluun paperin ja painovärin puolesta mitä erilaatuisimpia plakaatteja, joita sitten yhtä toisensa jälkeen tekstin selkeyteen nähden tutkittiin. Koska plakaatin tehoon vaikuttaa myös siihen käytettyjen kirjaimien muoto, oli joka koeplakaattiin painettu kaksi riviä sanoja, joista toinen aivan yksinkertaisin ja toinen vähän vaikeammin luettavin kirjaimin.

Kokeet johtivat seuraavaan tulokseen:

Parhaiten näkyvää on harmaa tai musta painos keltaisella paperilla. Sen jälkeen seuraa punainen painos valkealla paperilla, samoin kuin sininenkin valkoisella, jopa valkoinenkin sinisellä paperilla. Vasta sitten tuli musta painos valkoisella paperilla, joten esim. valkoinen painos sinisellä paperilla, kummallista kyllä, osoittausi olevansa selvempää kuin tavallinen musta valkealla. Näiden väriyhdistelmien jälkeen seurasi keltainen painos mustalla, valkea painos punaisella ja valkea painos mustalla paperilla. Kaikkein epäselvintä oli punainen painos keltaisella ja punainen painos vihreällä paperilla.

Näillä huomioilla on epäilemättä varsin suuri käytännöllinen merkityksensä, sillä varsinkin suurkaupungissa elävän ihmisen hermostoja silmät ovat niin monenlaisen näkemisellä rasitetut, että tällainen ihminen vannaankin tuntee mielihyvää kohdatessansa katseellaan jotakin sellaista, joka hänen puoleltaan vaatii mahdollisimman vähän ponnistelua.

Ei kommentteja :