31.3.18

Hämeenlinnan kirje [Punainen vaalikynä]

Hämeen Sanomat 149, 3.7.1927

[...]

Hiukan vieläkin vaaleista, vaikka Arvoisa Lukija lienee niistä viime viikkoina ja etenkin viime päivinä saanut kuulla enemmän kuin tarpeeksi. Mutta vaalien aikana olen johtunut ajattelemaan erinäisiä asioita, joita mielestäni olisi syytä laajemmaltikin harkita.

Ensiksikin vaalien säännöllinen määräaika. Kuten tunnettua, tapahtuvat vaalit nykyään säännöllisissä olosuhteissa keskellä kauneinta kesää heinäk. 1 ja 2 päivinä. Tähän aikaan ovat tuhannet maamme kansalaiset kesälaitumillaan joko kotimaassa tai ulkomailla. Otteilla voidaan tosin kotimaassa äänestää, mutta kokemuksesta tiedetään, että valtava määrä otteilla äänestäneistä tekee jonkun virheen, joten hänen listansa hylätään. Eiköhän olisi parasta järjestää vaalit esim. syyskuukausiksi johonkin sopivaan aikaan? Tästä ei kellekään olisi haittaa, vaan monelle päinvastoin hyötyä, etenkin taloudellista, sillä säästyisiväthän tällöin monet matkakustannukset ja monet vaivat vaaliotteiden hankkimiseksi. Hylättyjen vaalilippujen määrä myöskin huomattavasti pienenisi.

Sitten toiseksi. Eiköhän olisi syytä lainsäädäntötietä pyrkiä pelkkiin yhden nimen ehdokaslistoihin. Kuten aikoinaan on tässäkin lehdessä osotettu, ovat ne paljon kansanvaltaisemmat, kuin kahden tai kolmen nimen listat ja sitäpaitsi niin äänestettäessä kuin ääntenlaskussakin näitä käytännöllisemmät. Myöskin paikallisiin y.m. tunnuksiin nähden olisi mielestäni pyrittävä suurempaan yksinkertaisuuteen.

Kolmanneksi ja lopuksi. Eiköhän olisi syytä luopua vaalilain määräyksiin aikoinaan otetusta punaisesta kynästä. Tämä väri on kumouksellisterame tunnusväri ja siitä väristä me saimme ainakin v. 1918 enemmän kuin tarpeeksi. Ainakin allekirjoittaneesta tuntuu vastenmielisestä kehoittaa kansalaisia "Punaisen viivan vetoon". Miksi ei yhtähyvin, jos kerran tässä jotakin määrättyä väriä tarvitaan, voida ottaa käytäntöön sininen kynä? Silloinhan yhdistyisivät vaalilipussa ne värit, jotka myöskin ovat vapaan itsenäisen Suomen valtakunnan värit! Alas siis punainen kynä ja punainen viiva! Eläköön sinivalkoinen vaalilippu!

[...]

Ei kommentteja :