26.3.18

Kuprinol.

Kalastaja 3, 1913

"Kalastajan ensimäisessa numerossa o jemme tänä vuonna siv. 19 jo lyhyesti tehneet selkpa Kuprinol-väriaineesta. Toimitukselle on nyttemmin saapunut näytteitä, jotka ovat väritetyt tänä aineella. Kun näytteet näyttävät sangen hyviltä, teemme tässä tehtaan esittämän lentokirjasen mukaan selkoa väriaineen käyttämisestä.

Väritykseen käytetään kahta eri liuosta A. ja B. ainetta, josta liuos A valmistetaan tarvitaan 1/3 kg. kutakin lankakiloa kohti ja B lioksessa käytettävää ainetta ainoastaan puolet edellisestä määrästä. Jos siis tahdotaan värittää 6 kg. lankoja tarvitaan siihen 2 kg. väriainetta A. ja 1 kg. ainetta B. Aineet liuotetaan kumpikin erikseen 4 paino-osaan kiehuvaa vettä.

A. Väriaine liuotetaan kiehuvaan veteen minkälaisessa astiassa hyvänsä. Langat upotetaan liuokseen, joka sitä ennen on huolellisesti sekotettu ja asetetaan painon alle niin, että ne täydellisesti siihen peittyvät, sekä annetaan niiden olla liossa 6 tuntia. Tämän jälkeen ripustetaan ne valumaan siten, että liika liuos valuu suoraan väriastiaan. Sen jälkeen kuivataan langat toista liuoksessa B. käsittelyä varten.

B. Aine liuotetaan kiehuvaan veteen kuparikattilassa, puuammeessa tai sementtikaukalossa, jossa ei ole rautaa eikä sinkkiä, samalla tavalla kuin edellisessäkin ja annetaan olla siinä 12 tunnin ajan. Tämän jälkeen valutetaan liika liuos pois ja pannaan langat sitten veteen tai vesiammeeseen likoamaan 24 tunniksi, jonka jälkeen ne sitten ovat valmiit käytettäviksi.

Kuprinoolilla väritettyjä lankoja ei saa pitää auringon paahteessa, sillä väri vaalenee sen kautta ja langat käyvät hauraiksi. Paraiten säilyvät pyydykset hieman kosteina. Pyydysten puhdistamiseen älköön käytettäkö suopaa eikä lipeätä (soodaa). Yllä esitetyt ajat ovat lyhimmät väritykseen käytettävät määräajat. Väritettävät langat eivät pilaannu, vaikka saisivat olla liuoksissa pitemmänkin ajan. Väritys voidaan näin ollen toimittaa niinkin, että langat annetaan yhden yön olla liuoksessa A. sekä seuraavan yön liuoksessa B. jonka jälkeen ne vielä saavat olla vuorokauden ajan likoamassa.

Liuosta, joka astiaan jää senjälkeen kun väritettävä pyydys on siitä otettu pois voidaan edelleenkin käyttää väritykseen, mutta sitä ennen on tarkastettava, onko siinä itse väritykseen tarvittavia aineita kylliksi. Tämä tarkastus toimitetaan seuraavalla tavalla: liuosta A pannaan lasiin niin että se täyttää sen n. kolmannesosaksi. Toiseen yhtä isoon lasiin pannaan saman verran rakaa suolahappoa. Kummatkin lasit annetaan lämmitä vesihauteella n. 50°-60° C lämpömäärään. Tämän jälkeen kaadetaan lämmitetty suolahappo samoin lämmitettyyn liuokseen A. Lasi suletaan korkilla ja käännetään muutamia kertoja ylösalasin, jonka kautta eri aineet huolellisesti toisiinsa sekottuvat. Nyt asetetaan seos taaskin vesihauteelle, jota enää ei tarvitse lämmittää. Jonkun ajan kuluttua kohoo liuoksen pinnalle öljymäinen kerros, jonka vahvuus määrää liuoksen käyttökelpoisuuden. Kun öljykerros käsittää 1/10 lasissa olevasta koko liuoksesta, on sillä normaalivahvuus. Jos se on pienempi, on väriainetta liuokseen lisättävä. — Liuosta B tarkastetaan siten, että koeputkeen siivilöidään sitä huolellisesti jonkun verran ja lisätään siihen salmiakkiviinaa (salmiakspiritus) niin, että sen haju hyvin liuoksessa tuntuu. Kun liuos tämän kautta saa tumman sinisen värin, on siinä kylläksi kuprinoolia B. Jos väri on vaalea, tai jos sinistä väriä ei ollenkaan liuokseen tule, on se kokonaan vaihdettava uuteen liuokseen.

Jos vaaleanvihreä väri on liian vaalea voidaan se saada tummemmaksi, tumman siniseksi seuraavalla tavalla: Erityisesti tätä varten tilattua Kuprinoliväriä liuotetaan ¼-½ kg. 100 l. vettä (riippuen halutun värin vahvuudesta). Liuos kaadetaan kiehuvana lankojen yli ja annetaan näiden olla liuoksessa 4—12 tuntia. Mitä pitemmän ajan ne liuoksessa ovat, sitä tummemmiksi ne tulevat. Kun väri heikkenee, voidaan se uudelleen värittää viimeksimainitussa vesihauteessa.

Kuprinoolia voidaan liuottaa myös erilaisiin öljyihin sekä käyttää purjeiden, verhokankaiden, köysien ja puun kyllästyttämiseen. Näihin käytetty väriaine tunnetaan nimellä Kuprinol O.

Kuprinoolia saadaan kaupoista tilattaessa vähintään seuraavat määrät: Kuprinool A. 8 kg. Kuprinool B. 4 kg. ia Kuprinool 0.1 kg.

Ei kommentteja :