16.6.16

Muotikatsaus.

Revue des modes 3, 1924

Kevätmuoti. jota me näinä maaliskuunpäivinä tahdomme selostaa, tuopi mukanaan suuresti suositun Kaksi- ja Kolmiosa-puvun yhä enemmän kehitettynä. Käytäntöön tulee sekä lyhyitä, matalavöisiä, suoria takkeja että puolipitkiä, samoin suoria, viitantapaisia takkeja, ja niiden rinnalla myös liepeestään kellomaisia, pitkiä takkeja. Molemmat viimeksimainitut ovat luonnollisena seurauksena uusmuotisista pitkistä kasakkapuseroista, jotka aina ovat toista, joskin itse pukuun soveltuvaa väriä: valkoisia, sinipunervia, bananinkeltaisia, hopeanharmaita, hiekanvärisiä, tuli- tai mansikanpunaisia liittyen marinisinisiin, mustiin tai ruskeihin villakankaisiin- sarssiin, gabardineen, villaripsiin, popeliniin, naistenverkaan tai marocaineen. Ei aivan uusi, mutta silti ihastuttava keksintö on käyttää pitkän takin vuorina samaa silkkiä, kuin mistä pusero on tehty. Erittäin hienoja yhdistelmiä ovat marininsininen punaisen, sinipunertavan tai lavendelisinisen kera, tupakanruskea tiilin- tai hunajankeltaisen kera, musta kuninkaansinisen tai mantelivihreän kera.

Englantilaisen räätälipuvun on Kolmi-osa-puku suuressa määrin syrjäyttänyt. Sitä käytetään enimmäkseen vain aamukävelyllä tai urheillessa, jolloin se on tehty sekavärisistä tai karheista herrojenkankaista, ruudullisista tai suurruudukkaista villakankaista tai myöskin kahdesta kangaslajista, sekä sileästä että ruudullisesta. Nahka on yhä vielä suosittu koriste. Komeille iltapäiväkävelypuvuille antavat keväistä tuoreutta ihastuttavat värilliset organdikankaat: valkoiset, lohenpunaiset, keltaiset ja oranssinväriset. Kivinappeja, listoja, punoksia ja paljon taskuja, erikokoisia ja mitä moninaisimmalla tavalla koristetut, käytetään runsaasti. Myöskin kirjonta, milloin värillinen milloin himmeä, on yhä käytännössä. Kauniit moniväriset mallit koristavat takkeja, pukuja, viittoja, kauluksia sekä taskuja. Viimeisintä muotia ovat paksut, värilliset, metallilankojen koristamat villakirjonnat ihastuttavat valkealla krepillä. Kaiken laita on sama kuin turkistenkin: mitä kallisarvoisempia, sitä halutuimpia.

Kankaasta ovat kirjavat jälleen ylinnä: loppumattomia ovat eriväristen kankaitten ja mallien sommittelut. Ensinnäkin silkkikrepit. Hopeanharmaalla tai mustalla pohjalla on primitiivisiä kukkia, japanilaisia ornamentteja ihmeellisen hienoine värivivahteineen tai myöskin viehättäviä kiinalaisia porsliinimalleja. Kristallinvalkealla silkkikrepillä ilmavia, pastellisoituja kukkakimppuja, leveitä nauhoja ja suuria tyyliteltyjä neliöitä, joiden vaikutus on harvinaisen viehkeä. Moirékankaat ovat myöskin paljon käytännössä. Silkkipopelinejä, suurine vihreäisine ja punaisenruskeine vesiruutuineen. Kiinalaisia malleja moirésilkkikrepillä. Sampanjanvärisiä ja kyyhkysenharmaita chiffonikreppejä suurine ruskeine neliöineen ja sinipunertavine medaljongeineen, joissa on ruskeita, vihreitä ja punaisia kirjottuja ruusukimppuja. Erikoisen suosittuja ovat harmaat, ruskeat, keltaiset ja keltaisenpunaiset värivivahdukset. Yhtä värikkäitä ovat keskikesän foulardit, pongis-kankaat, musliinit, tvillit, etaminit ja batikki-raakasilkit, pumpulikrepit ja eponge-kudokset, joita kukkasillisina, raidallisina ja ruudullisina käytetään kesäpukuihin, kävelypukuihin, liiveihin ja puseroihin ja jotka tekevät erittäin hienon ja aistikkaan vaikutuksen. Erikoisena uutuutena on mainittava pumpulibrokaadit, joissa kuteina on taidesilkkiä, kulta ja hopealankaa ja jotka eksootisen luonteensa vuoksi soveltuvat etumuksiksi, vuoriksi ja aamupuvuiksi.

Ei kommentteja :