11.10.14

Värjätyn puuvillan öljyäminen.

Kutoma- ja paperiteollisuus 10, 11.1.1911

Öljyllä on kahtalainen merkitys puuvillavärjäyksiin nähden. Se tekee ne joustaviksi ja pehmeiksi sekä syventää ja kaunistaa itse väriä.

Öljynä käytetään joko kasvi- tai eläinrasvoja, turkin öljyä, saippua-liuoksia j. n. e. Joskus tulevat minerali-öljytkin kysymykseen. Kaikilla on yksinään käytettyinä omat epäkohtansa. Jos öljynä käytetään kasvi- tai eläinrasvoja, sekottuvat nämä huonosti veteen ja tarttuvat vaan kuitujen pinnalle. Saippualiuokset aikalisinä eli lipeisinä aineina voivat muuttaa värin sävyä. Turkin öljy ei taasen yksinään tee toivottua vaikutusta, sillä kokemus on näyttänyt, että pääasiassa vapailla rasvoilla on kyky tehdä puuvilla joustavaksi ja värit syvemmiksi. Jos siis näistä voi valmistaa veteen emulsionin eli seoksen, jossa rasva maidontapaisessa muodossa on esillä, saadaan öljyämällä parhain tulos. Tämä on saavutettavissa magnenismisuolojen avulla. Näillä on näet merkillinen kyky ammoniakkia sisältävässä liuoksessa pitää veteen liukenematon rasva tai öljy emulsioonin muodossa, ilman että se vedestä irtautuu. Sitäpaitsi voi täten valmistettua öljyseosta eli emulsionia käyttää mitä puuvillavärejä varten tahansa. Niiden sävy kuin sanottavasti ei niistä muutu.

Kyseessä olevan emulsionin voi valmistaa seuraavasti: 1000 gr turkinöljyä (80%), 800 gr oliviöljyä tai kokosvoita, SOO gr parafiniöljyä ja 200 gr ammoniakkia, jonka ominaispaino on 0,91 sekotetaan toisiinsa sekä 10 kertaa suurempaan vesimäärään ja keitetään. Kun on saatu maitomainen tuote, sekotetaan seokseen vähin erin 700 gr magnesiumikloridia. Tässä liemessä käsitellään puuvillavärjäystä ½ tuntia ja lingotaan tai puristetaan liemi viruttamatta pois.

Kyseessä olevan seoksen voi myöskin suorastaan lisätä värihauteeseen. Täten valmistetulla emulsionilla on se merkillinen kyky, ettei se pitempiaikaisen seisomisenkaan jälkeen hajaannu, se on, siitä eivät öljyt eroa pois. Kuten jo mainittiin, pehmittää se puuvillaa ja kaunistaa sille tehtyjä värejä suuressa määrin.

Ei kommentteja :