3.3.12

Oman maan kuulumisia: Suomen Käsityönystävät

Koti ja yhteiskunta 12, 15.12.1908

Suomen Käsityönystävät ovat julkaisseet uuden luettelon, rikkaasti kuvitettuna ja somana ulkoasultaan. Julkaisu sisältää viidettäkymmentä kuvaa kaikenlaatuisista töistä ja on  kunkin kuvan alle merkitty koristusten sommittelijain nimi, työn suuruusaineiden laatu ja suhteellinen hinta. Kaikki luettelon mukaiset työt toimitetaan tilaajille aloitettuina siten, että työtapa niissä selvästi ilmenee ja seuraa niitä aina tarpeelliset ainekset mukana. Julkaisuun otettujen esineiden kuoseja on 18 eri henkilöä sommitellut, joista jo ennen tällä alalla tunnetuista mainittakoot Blomstedt, Nyström, Schwartzberg, Elenius, Eklund, Salzman, Palmgren, Keinänen, Ivalo y. m. Uusia ovat sitä vastoin Paaer, Örn, Relander y. m. Tämmöinen sarja nimiä todistaa varmaan kuinka suuri ansio Käsityön Ystäville tulee meidän versovasta taideteollisuudestamme.

Töiden joukossa on iso valikoima tyynyjä 4 mksta 50 pstä liinakankaalle alotettuna lankoineen aina 11 markan silkkityynyyn saakka. Pöytäliinoja on kaiken suuruisia ja muotoisia, kaitaliinoja, tarjotinpöytäliinoja y. m. Kahvipannumyssyjä on useita eri kuosia, samoin keinutuolimattoja ja uutimia, tarkoilleen hinnoiteltuina.

On tarkoitus toimittaa julkaisu, mikäli mahdollista, kaikille käsityökouluille, kansanopistoille ja maanviljelysseuroille. Kehoittaisimme kaikkia ompeluseuroja ja yhdistyksiä tilaamaan sitä, jotta sen mukaan helpommin saattaisivat hankkia töitä seuroilleen. Julkaisu jaetaan ilmaiseksi. Tämmöisillä mallitöillä on suuri kasvattava merkitys, kuten jo niin usein olemme koettaneet huomauttaa. Käsityönystävät ovat erityisesti panneet suurta huomiota kuosien ja muotojen tosi taiteellisuudelle ja värien valinnalle. Mitä väriaistiin tulee, saattaa sanoa sen suurelta yleisöltä kokonaan puuttuvan. Värien kehittymätöntä käyttöä tapaamme ympäristössämme aivan yleisesti ja useinkin pilataan kauniit muodot räikeillä ja aistittomilla väreillä. Sen vuoksi olisi otettava varteen kaikki mahdollinen ohjaus tässä varsin arassa asiassa ja koettaa kaikilla mahdollisilla keinoilla kasvattaa väriaistia etenkin nuorisossa.

Käsityön Ystävien uutta ponnistusta kohdistaa toimintansa kansan syviin riveihin tervehdämme ilolla ja toivomme yleisönkin sille siinä määrässä osottavan harrastustaan, että "Ystävien" kannattaa pian jo luvassa oleva värillinen luettelonsa julkaista.

Ei kommentteja :