2.3.17

Vanhoja tietoja. Kuvakipsi. Simentin värjäys öljyvärillä. Vernissa keittoastioihin.

Maalarilehti 5, 1929

Toimituksemme käsille on sattunut vanhan tietokirjan muutamia sivuja joissa sattumalta kohtaamme opastuksia maalaajille. Tiedot ovat varmasti noin 60 vuotta vanhoja joten jätämme ne lukijoittemme vapaasti käytettäväksi. Muutamat kohdat sentään, kuten "kuvakipsi" ja "simentin maalaus" ovat seikkoja joita kannattaisi kokeilla. Kuvakipsi lienee hyvinkin sopiva kehittää korumarmoriksi sisäkoristeluissa.

Siis:

Kuvakipsi:
Kun kipsin kanssa sekoitetaan 2—4 sadasosaa hienonnettua altheerajuurta, (tätä seikkaa voisimme lähemmin tiedustella apteekista, toim. huom.) niin saadaan kipsi estetyksi liian aikaisin kovettumasta, joka muutoin tapahtuu noin tunnin kuluessa. Sittenkuin tämä seos on kovettunut, sopii sitä viilata, hakata tahi sorvata kaikenlaisiksi kapineiksi, nuuskatuosiksi y. m. Jos esim. 8 sadasosaa altherjuurta sekoitetaan kipsin kanssa, saadaan siitä niin sitkeä aine, jota sopii vaikka ikkunalasin päällä vanuttaa ohuiksi levyiksi, jotka eivät milloinkaan halkeile kuivaessa, lähtee helposti irti lasista, on myös hyvä hivuttaa kiiltäväksi ja pulierata. Sekoitettuna sopivilla väriaineilla saadaan siitä kaunista valemarmoria.

Simentin maalaus öljyvärillä:
Jos mielitään simentille saada kestävä öljyväri, niin on se ensin kolmeen tahi neljään kertaan siveltävä etikkahapolla; ja sitten vasta öljymaalilla.

Vernissa keittoastioihin:
Tämä valmistetaan yhteen sekoittamalla 8 osasta kupaalia, 16 puhdistettua tärpättiä ja 16 osasta liinöljyvernissaa. Tällä vernissalla saadaan rauta-, messinki ja vaskiastioille niin vahva lakierinki että se on keittoastioissa tinauksen arvoinen. Tätä vedetään 3 tahi 4 kertaa jollekin lämmitetylle metallille; annetaan kuivaa joka kerralla aina ennen kuin uutta kertamusta vedetään. Viimeinen kertamus vedettyä kuumennetaan ensin hiljemmin ja vähitellen lisätään kuumuus siksi, että vernissa muuttuu tumman ruuniksi, rupee savuamaan ja kadottaa kaiken liimaisuuden. Tätä menetystapaa sopii uudesti sivelemällä vielä joku kerta uudistaa. Viimein hivutetaan lakierinki liinaisella vaatteella.

Ei kommentteja :