28.8.14

Kloria kestävää mustaa kyyppiväreillä.

Kutoma- ja paperiteollisuus 11, 1909

Paitsi anilinimustaa löytyy vaan hyvin harvoja mustia värejä, jotka kestävät edes jossain määrin kloria. Rikkivärit eivät tee sitä lainkaan. Mutta sitä merkillisintä on, että äskettäin ilmestyneet kyyppivärit kuten indanthren, algol-, ciba- ja thioindigovärit yleensä kestävät hyvin klorin vaikutusta; muutamat niistä kyllä muuttuvat, mutta jäävät silti värillisiksi. Sellaisia on esim. indanthrengrün B. Se näet muuttuu viheriästä harmaaksi ja lopulta mustaksi jos sitä klorissa käsitellään. Tätä sen merkillistä ominaisuutta voipi käyttää hyväkseen kloriakestävän mustan värjäyksen aikaan saamiseksi. Värjääminen sillä toimitetaan seuraavasti. Noin 20 kiloa puuvillaa kohden käytetään noin 350 à 400 litraa vettä johon kahdessa osassa on sekotettu väriseos, joka on tehty 35 à 40% indanthrengrün B, 20 cm3 natronlipeää 30° Bé sekä 4 gr hydrosulfiti BAS-T Pulver litralle lientä. Haude lämmitetään 53 à 60° ja käsitellään siinä puuvillaa 3/4 tuntia. Tämän jälkeen pestään puuvillaa hyvästi ja hapotetaan rikkihappovedellä (1 à 1 ½ gr rikkihappoa litralle vettä). Kun tämä on tapahtunut, joutuu puuvilla suoraan ½° Bé väkevään klorikalkki hauteeseen 20 minuutiksi. Virutetaan puhtaalla vedellä ja saippuoidaan. Jota kauemmin värjäystä kloritaan ja mitä väkevämpää klorihaude on, sitä mustempi värjäys saadaan. Jos mustan on oltava hyvin syvän päällystetään se anilinimustalla. Tämä tehdään kahdella liemellä.

I. 1½ cm3 anilinioljyä 1 litraan liuosta 4 cm3 suolahappoa 1 litraan liuosta lämpö 20° C.
II. 4 kr. kromihappoista nationia 1 litr. liuosta.

Puuvillaa käsitellään aluksi 10 minuutin aikana liemessä I ja kun liemi on saanut valua pois liemessä II. Tästä se joutuu uudelleen liemeen I ja sieltä liemeen II. Tämän jälkeen huuhdellaan puuvilla hyvästi 50° C lämpimässä vedessä, jossa on 5 cm3 rikkihappoa litralle vettä sekä lopuksi aivan puhtaalla vedellä. Kun tämä on tapahtunut käsitellään puuvillaa 20 minuuttia kuumassa saippuahauteessa joka on tehty 3 gr Marseille saippuaa ja kuivataan viruttamatta.

Saatu musta värjäys kestää erinomaisesti kloria ja voidaan näinollen käyttää sellaisiin kankaisiin, jotka valkean ohella sisältävät mustaa ja tulevat vai kaistaviksi.

Ei kommentteja :