14.3.14

Kehityspaperia vihreille värisävyille.

Nyblinin tietolipas 8 / 1909

Sattumalta huomasin erään valokuvausyhdistyksen kokousselostuksessa "Photographische Mitteilungen"issa mainittavan kehityspaperista vihreille väreille, nimeltä "Sarras" Carbon grün, jota valmistaa toiminimi Max Blochwitz Dresdenissä, ja tilasin käärön malliksi.

Tulos oli odottamattoman hyvä, varsinkin mitä valmiitten kuvien värisävyn tasaisuuteen tulee. Aikaisemmin kehityspaperista saamani kokemuksen mukaan aikaansaadaan kyllä eri värit eri pitkällä valotusajalla ja kehitettä eri lailla väkevöimällä, mutta tavallisesti on epäonnistuttu koetettaessa valmistaa samalla kehiteliuoksella useampia värivivahdukseltaan aivan samallaisia kuvia. Nyt oli tulos kuitenkin toisenlainen, sillä 12:sta käärössä olevasta lehdestä sain samalla kehitteellä 10 aivan samanväristä kuvaa. Kahden kuvan epäonnistuminen johtui liiallisesta ja liian vähäisestä valotuksesta.

Paperilla on jotenkin hyvä gradatsioni ja kehityspaperiksi ei se ole sanottavasti valonherkkää. Valotusaika ikkunan ääressä luoteeseen päin auringonpaisteessa huhtikuulla vaihteli 5 ja 50 sek:in välillä, riippuen tietysti levyjen eri tiiviydestä. Kehite on metoli-hydrokinonia, määrätyllä tavalla kokoonpantua, ja kopioimisajan tulee olla niin pitkä, että kuvat voivat jäädä kehitteeseen kunnes ne ovat täysin kehitetyt, kernaimmin vieläkin pitemmäksi aikaa, jolloin saadaan kaunis olivinvihreä väri, mikä erinomaisesti sopii monelle kuva-aiheelle. Liian vähäinen valotus tuottaa laimeita ja liikavalotus rumia keltasenvihreitä värejä.

Mikäli tähänasti olen huomannut on menettelytapa yksinkertainen ja vie jotenkin varmasti hyvään tulokseen. Kiinnitys toimitetaan alunakiinnityshuuhteessa.

Arne Niklander.

Ei kommentteja :