19.1.12

Villat ja villalangat. *)

Emäntälehti 5/1906

*) Neuvoja kotivärjäykseen, Alina Hellen.

Villat ovat ennen kehräystä lajiteltavat hyvästi niin että pitkät, karkeat villat, jotka peittävät lampaan vatsan ja reidet, kehrätään erikseen. Jos villat kehrätään lajittelematta, tulevat langat värjätessä täplikkäitä, koska väriaine erilailla vaikuttaa pehmeisiin ja karkeisiin villoihin.

Langat, jotka ovat kovasti kehrätyt ja kierretyt, tulevat myöskin helposti värjätessä täplikkäitä, varsinkin yhdistettyjä värejä käytettäissä, siksi on parempi - jos nimittäin tahtoo käyttää hyvin kovasti kierrettyjä lankoja - värjätä villat ennen kehräystä.

Yksilankaiset ja useampilankaiset, kierretyt ja kiertämättömät langat tulevat usein samassa värivedessä erilaisia kirkkauteen ja väriin nähden.

Villojen ja villalankojen peseminen.

Lampaat tulee pestä noin viikkoa ennen keritsemistä ja sen jälkeen pitää sellaisessa paikassa, etteivät uudestaan likaannu. Villoja ei pidä pestä ennen kehräämistä, koska niitä on helpompi käsitellä kun ne sisältävät rasvaa. Lankoja, jotka aiotaan säilyttää pitemmän aikaa, on paras pitää pesemättöminä, kunnes ne käytetään.

Ennen värjäystä ovat sekä villat että langat pestävät hyvästi kolmessa tai neljässä, 40:nasteen lämpimässä vedessä, joka 10 kg lankoja tai villoja varten valmistetaan siten, että
ensimmäiseen veteen pannaan 750 gr soodaa,
toiseen -"- 250 -"- ja 1 kg saippuaa,
kolmanteen -"- ainoastaan 1 kgr saippuaa.

Villoja ja lankoja ei saa hangata.

Villat pestään siten että niitä painetaan ja puserretaan vedessä. Jottei mitään villoista pestäessä menisi hukkaan, voi pitää ne korissa tai tilavassa verkossa, joka pannaan veteen ammeeseen.

On huomattava, että ammeen tai saavin, jossa langat pestään, tulee olla tilava, ja että vettä on siinä niin paljon, että se hyvin peittää langat, noin 250—300 litraa vettä 10 kgr lankoja kohti.

Peseminen tapahtuu seuraavasti: Jokaisen vyyhden ympärille sidotaan höllästi rihma, vyyhdet pujotetaan sileille kepeille, noin 10 kpl. kullekin. Nämä lasketaan soodaveteen noin ¼ tunnin ajaksi. Toisella kädellä puserretaan tai pyyhkäistään kutakin vyyhteä ja toisella käännetään vyyhtiä kepin ympäri. Näin jatketaan kunnes kaikki liuvonnut lika on vyyhdistä puserrettu. Kun kaikkien vyyhtien suhteen on samalla tavalla menetelty, nostetaan kepit lankoineen muutaman kerran ylös ja alas lipeässä ja on tällöin huomattava, ettei lankoja saa lipeässä paljon pudistella, koska ne siitä helposti vanuvat.

Jos langat ovat niin likaisia, ett'eivät ne yllämainitussa kolmessa vedessä vielä ole tulleet täydellisen puhtaiksi, pestäkööt ne uudestaan samalla tapaa useammassa sooda- ja saippuavedessä. Ei pidä kuitenkaan käyttää väkevämpää lipeää, koska langat siitä helposti tulevat keltaisiksi. On myöskin hyvin paha pestä lankoja kiehuvassa vedessä, sillä sen sijaan että saisi ne siitä liasta ja rasvasta, jota ne sisältävät, puhdistetuksi, palavat nämä niihin kiinni, jolloin on hyvin vaikeata saada ne puhtaiksi.

Langat huuhdotaan sitten kahdessa haaleassa vedessä, jonka jälkeen ne saa olla 2 vuorokautta kylmässä vedessä, joka kerran vaihdetaan, jotta kaikki lipeä puhdistuisi langoista. Jos, langat ovat hyvin höllästi kehrätyt ja pehmeät, on niillä taipumus vanua, ja jos sellaisia lankoja värjätään tumman värisiksi, tulee ne pestä ainoastaan sooda-vedessä eikä saippualla, sillä saippuavesi vanuttaa lankoja, sekä senjälkeen huuhtoa puhtaassa, kylmässä vedessä.

Pestyt tehtaanlangat tulee varmuuden vuoksi vieläkin kerran pestä ennen värjäystä.

Ei kommentteja :