20.2.22

Vähemmän myrkyllisten maali-ja väriaineiden kaupasta

Maakauppias 10, 31.5.1915

Kuten tunnettua, saa asetuksen mukaan helmikuun 14 p:ltä 1888 kuvernöörin erikoisluvalla pitää kauppapuodissa kaupan vähemmän myrkyllisiä maali- ja väriaineita, jotka sisältävät: sinkkiä, kadmiumia, vismuutia, tinaa, kromia, antimonia, lyijyä, kuparia y. m. Niiden varastossa pitämisestä ja kaupitsemisesta on kussakin eri tapauksessa annetussa kuvernöörin päätöksessä selvä määräys.

Jokaisen maakauppiaan, joka aikoo kysymyksessä olevia tavaroita pitää kaupan, on siihen ehdottomasti haettava asianmukainen lupa lääninsä kuvernööriltä. Miten tämä lupa haetaan, siitä on selvitys Maakauppias- lehdessä n:o 25 1914.

Muutamat, varsinkin nuoret, maakauppiaat ovat kuitenkin hankkineet varastoonsa maali- ja väriaineita (joita juuri edellytetään edellä sanotussa asetuksessa) ilman asianmukaista lupaa — ymmärtämättömyydessään ja suureksi osaksi sen johdosta, että tukkukauppiaat ovat heille tyrkyttäneet niitä. Varsinkin täällä Savossa ovat muutamat rautakauppiaat aika mestareita selittäessään, "ettei niille lupaa tarvitse" ja että "niitä on jokaisella kauppiaalla myytävänä."

Kokematon maakauppias, joka luulee, että tukkukauppiaat ovat enemmän perillä asiasta, menee helposti ansaan.

Tämänlainen menettelytapa on tukkukaauppiaiden puolelta kerrassaan sopimatonta. Pitäähän tukkukauppiaiden olla siksi korkealla tasolla, että heidän tulisi nostaa maakauppiaita — omia kannattajiaan — eikä painaa heitä. Tukkukauppiaan velvollisuus sentähden olisi kehottaa maakauppiasta pitämään kaupan vain sellaista tavaraa, mikä on laillisesti oikeutettua.

Vaikkapa joku tahtomattaan ja ymmärtämättömyydessään olisi hankkinut varastoonsa tavaraa, jota myymään ei ole oikeutettu, niin hankkikoon aivan heti tämän luettuansa jo edellämainitun luvan, sillä luvattomaan tavarain kaupitsemisesla on maakauppiaalle suuri siveellinen vahinko ja sitäpaitsi aineellinen tappio ja edesvastuu lain edessä.

Nykyhetkellä jos koskaan tarvitaan puhtaita aseita. Siis kaikki kuona, jota emme ole ennen huomanneet, pois maakaupan alalta.

- J. P. N.

Ei kommentteja :