28.8.20

Löysän puuvillan värjäämisestä.

Kutoma- ja paperiteollisuus 10, 1908

Nykyaikaista kutomateollisuutta tuskin voi enään ajatellakaan ilman kudossyiden löysänä värjäämistä. Siksi suuren käytön on tämä menettelytapa siinä nykyään saavuttanut. Ja miten erimieliä siihen nähden muuten oltaneehin, tosiasiaksi jää, että sillä suuresti voittaa aikaa ja tuotantoa. Joka seikka tietenkin on suuresti riippuvainen siitä, millaisia laitteita eli kojeita kulloinkin on käytettävissä. Sillä koneteollisuus on keksimässä yhä uusia.

Jos tällä erää jätämme asian koneellisen puolen sikseen, palataksemme siihen joskus toisten, on meidän käytettäviin väreihin nähden sanottava, että kaikki ne värit ovat sopivia käytettäväksi, jotka helposti ottavat liuetakseen. Siinä tämän värjäystavan päävaatimuksia. Kun näin on, käy helposti käsittäminen, että kova eli kalkkisuoloja sisältävä vesi ei voi tulla kysymykseenkään, koska se vaikeasti liuottaa värejä ja sitäpaitsi voi ne kalkkisuolayhdistyksinä saostaa.

Tullaksemme nyt varsinaiseen aineeseemme löysään puuvillavärjäykseen, on n. s. substantivisten värien käyttöön nähden sanottava, että niitä mieluummin värjätään puisissa tai kuparisissa laitteissa. Vaan tummiin värisävyihin on rautainen sopiva. Mitä lisäkeaineisiin liemessä tulee, pitää niihin nähden paikkansa ne säännöt, jotka lankojen ja kankaiden värjäyksestä ovat tunnettuja. Ja jos vanhoja väriliemiä tahdotaan säilyttää, on niitä uudelleen käytettäessä pidettävä vaari siitä, ettei suoloja tule liemeen liiaksi. Päinvastaisessa tapauksessa voi seurauksena olla väriaineen saostuminen ja epätasainen värjäys. Paraiten tutkitaan tämä seikka areometrillä. 4° Bé väkevässä liemessä on suoloja tummiakin värejä varten enemmän kuin tarpeeksi.

Emäksisiä värejä käytettänee käytännöllisistä syistä löysää puuvillaa värjättäessä vähemmin. Mutta sitä suuremman käytön ovat n. s. rikkivärit saaneet. Kojeet, joissa näitä värejä värjätään eivät saa sisältää missään muodossa kuparia. Ei siis messinkiäkään. Mutta kyllä varsin hyvin nikkeliä.

Tavallisissa oloissa saa yhdessä tunnissa rikkiväreillä hyvän pesoa ja valoa kestävän värjäyksen. Liiallista suolan käyttöä on vältettävä. Vanhoista väriliemistä riittää 3° 5° Bé väkevä liemi vaaleita ja 6° - 8° Bé tummia värjäyksiä varten.

Ei kommentteja :