1.5.20

Tapettien valinnasta.

Aamulehti 282, 6.12.1923

Värityksen kannalta katsoen on seinäverho tärkein tekijä huoneessa, sillä seinien suuret pinta-alat ovat ikäänkuin sisustan tekemän vaikutuksen perustana, ue ovat taustana, jota vastaan huonekalut ja muut sisustusesineet kuvastuvat. Kuitenkin ei yksistään väri vaikuta huoneen tekemään kokonaisvaikutukseen, vaan on myöskin seinäverhossa esiintyvällä satunnaisella ornamentiikillä ja viivain elelyllä suuri tehoisuus siihen. Seinäverhoja valittaessa on sangen monta eri seikkaa huomioon otettava, ja siinäpä onkin vaikeus, jota tavallisessa puheessa kutsumme "tapettien valinnaksi".

Kotia sisustettaessa esiintyvä persoonallinen kaunoaisti ja henkilökohtaiset toivomukset ovat siihen määrään monipuoliset, ettei voida asettaa minkäänlaista pysyvää mittamäärää; Kuitenkin haluan antaa muutamia viittauksia, jotka ehkä ovat hyödyksi tapetteja valittaessa. Huoneessa, jossa erittäin halutaan saada näkyviin huonekalujen kauniit piirteet ja jossa halutaan varustaa taideteoksille edullinen ja tyyni tausta, on puollettava seinäverhoa, joka vaikuttaa yksiväriseltä ja jossa ornamentiikki ei vahvasti esiinny, mutta kun seinien tekemän vaikutuksen avulla halutaan saada aikaan vilkkaampi ja iloisempi sävy ja samalla halutaan vähemmän korostaa huonekaluja ja huoneessa olevia taideteoksia, on runsaammalla ornamentiikillä ja vahvemmilla väreillä varustetta tapetti erinomaisen tehokas.

Useampia vuosia perättäin on taideteollisuuden alalla melkoisen voimakas pyrkimys tummiin väreihin, harmaaseen ja ruskeaan, ollut voitolla. On pyritty luomaan huoneen sisusta selväpiirteisen tyyneeksi, jotta tämän kautta ne taide-esineet, joita erityisesti on haluttu korostaa, esiintyisivät voimakkaammin ja edullisemmin. Minusta näyttää kuitenkin siltä, kuin tässä olisi tähdätty harhaan.

Valosta niukassa maassamme on riittämään asti hämärää, järjestämättä lisäksi vielä huoneidemme sisustankin harmaan, ruskean tai tumman väriseksi. Menneisiin aikoihin katsahtaessa huomaamme, että vähimmin taiteelliselle ajanjaksolle myöhempänä aikana, joka sattuu 1880-luvulla, juuri nämä värit ovat suuremmassa määrässä luonteenomaiset kuin muille ajanjaksoille, kuin sitävastoin melkeen kaikkina muina aikoina, erittäinkin varsinaisten tyyli-käännekohtien aikana värille sinänsä ja heleämmille, kirkkaammille värisoinnuille on osotettu melkoista huomiota.

Kaikki merkit - sekä nopeaan tykkivä elämä kuin myös yleinen makusuunta - viittaavat siihen, että kuljemme aikaa kohti tai elämme jo siinä, jolloin iloisemmat värisoinnut, runsaammat värivivahdukset pääsevät täydelleen esiintymään ja pysyvät tälle ajalle luonteenomaisina.

- Nils W.

Ei kommentteja :