25.11.15

Hiusten harmaantuminen.

Jokamiehen viikkolehti 29, 20.7.1912

Synkkä on ihmismieli, ja varsinkin sykähtää oudosti kauniimpaan sukupuoleen lukeutuvan jäsenen sydän, milloin ennen tummien hiusten joukkoon on ilmestynyt yksi tai useampia harmaita tai hopeankarvaisia hapsia. Ja tuohon suruun on kyllä syytäkin tarpeeksi. Silloin ihminen tietää alkavansa vanhentua, aavistaa tuon harmaan hiuksen merkitsevän "lopun alkua".

Sellaiset tunteet liikuttavat joka ihmisen mieltä. Mutta tiede katselee tätä, niinkuin muitakin ilmiöitä, kylmin, tutkivin silmin: se pyrkii saamaan selville tuon omituisen ilmiön alkusyyt. Niinpä on kuuluisa tutkija Metschnikoff ottanut tarkatakseen hiustenharmaantumisprosessia ja huomannut tällä olevan paljon yhtäläisyyttä muutamien eläinkunnassa tavallisten värinmuuttumisilmiöiden, esim. jäniksen valkenemisen kanssa.

Pitkät ajat elettiin siinä luulossa, että hiuksen harmaantumisen aiheuttaa hiustiehyeeseen s. o. tuohon hienon hienoon, läpi hiuskarvan kulkevaan putkiseen tunkeutuva ilma, kun muka tämän ilman vaikutuksesta väriä sisältävät pikkuhiukkaset kutistuvat ja häviävät. Tämän mukaan olisi siis tuo niin monelle tuskaa tuottava värinmuutos vältettävissä siten, että tukittaisiin jollakin tavoin hiustiehyeitten ulkopuoliset päät. Tätä erinomaisen "vetelevää" selitystä näkyy joskus käytettävänkin muutamien "patenttilääkkeiden" "prospekteissa" s. o. suosituksissa ja selityksissä, ja asiaan perehtymättömästä se tuntuukin hyvin todennäköisestä. Mutta useiden tutkijoiden mielestä tuo ilmiö tapahtuu toisella ja vähän yksinkertaisemmalla tavalla, joten tuota katsantotapaa, että ero harmaiden ja vielä entisen värinsä säilyttäneiden hiusten välillä johtuu väriaineen olemassaolosta tai puutteesta, pidetään jo vanhanaikuisena. Sen voi jo huomata siitäkin, että hiusten väri voi hyvin äkkiä muuttua. Monet henkilöt ovat ankaran mielenliikutuksen takia nähneet hiustensa muuttuvan lumivalkeiksi. — Äsken mainitsemamme tohtori Metschnikoffin tutkimusten mukaan on hiustiehyessä muutamia soluja, jotka eräiden, vielä tuntemattomien kiihotusten niihin vaikuttaessa vetävät lähellä olevat värihiukkaset luokseen alkulima (protoplasma) ulottimillaan 1. lisäkkeillään ja yhdistävät ne kokonaan itseensä 1. "nielevät" ne. Sen jälkeen ne kuljettavat nuo hiukkaset läheiseen ihoon tai poistavat ne muuten hiuksista. Siksipä voikin usein nähdä ihossa, lähellä sellaisia hiuksia, jotka alkavat väriään muuttaa, paljon väriaine 1. pigmentti-soluja s. o. värillisiä hiukkasia, joita ei ole ennen voinut huomata niillä paikoin. Noita värihiukkasia poistavia soluja nimitetään tieteessä chromofaagisiksi s. o. väriähävittäviksi soluiksi. Toiset niistä saapuvat aina päänahkaan saakka, toiset taas pudottavat hiuksen ulkopintaa kulkiessaan värihiukkaset pois.

Jo vuonna 1867 oli italiainen luonnontutkija Vittorio Fazio tarkannut erästä lintua, joka muuttaa ensimmäisenä keväänään, sulkiaati muuttamatta, väriään. Tällöin oli hän huomannut vaaleanruskeaa jauhoa muuttumassa olevien sulkien ulkopinnalla ja erittäin selvänä, tiiviinä kerroksena sellaisissa paikoissa, missä siivet olivat melkein valkeiksi muuttuneet. — Saadakseen selville ne lait, joista tämä värinmuuttumisilmiö riippuu, on tohtori Metschnikoff alkanut tutkia eläinkunnassa tavallista värinmuutosta. Kaikkien mainitun tiedemiehen tutkittavina olleitten eläinten karvoissa on ollut suuria, värihiukkasia sisältäviä soluja, jotka rakenteeltaan ja vaikutukseltaan ovat aivan niiden chromofaagisten solujen kaltaisia, joita on tavattu harmaaksi muuttuvien ihmishiusten sekä uiko- että sisäpinnalla.

Siis noiden toistensa vastustajien, väriämuodostavien ja väriähävittävien solujen (jotka kumpikin ovat hyvin herkkätuntoisia ja yhtä liikuntakykyisiä) keski- naisesta suhteesta riippuu tuo onneton hiusten harmaantuminen. Sinä päivänä, jolloin voidaan hillitä jälkimäisten solujen vaikutusta, on myöskin samalla ratkaistu probleemi, miten voidaan tehokkaasti välttää hiusten harmaantumista, ja tuona samana päivänä voivat myöskin kaikellaisten hiusvärjäysaineiden ja muiden "patentti-hiuslääkkeiden" valmistajat sulkea kauppojensa ja tehtaittensa ovet.

Ei kommentteja :