22.12.14

Käytännöllisiä neuvoja. Ohjeet turkisnahkain värjäystä varten. Mustan värjääminen.

Suomen nahkurilehti 9, 1909


Pesu.
Värjättäväksi aijotut nahat on ensin kypsytettävät (kaarattavat). Ennenkuin siihen ryhdytään ovat nahat pestävät kalkkihiuralla. Tämä liuvos valmistetaan niin, että 45 gr. kalkkihiuraa sekotetaan kutakin käytettävää vesilitraa kohti. 10 litraan vettä sekotetaan siis 450 gr. kalkkihiuraa. Sen jälkeen nahka vielä pestään hyväksi lämpimällä vedellä.

Kypsytys.
Se liuvos, jossa nahat kypsytetään, valmistetaan kuparitäytteestä ja vedestä. Kutakin vesilitraa kohden käytetään 5 gr. kuparitäytettä. 100 litraan käytetään siis ½ kg. kuparitäytettä. Tätä liuosta tarvitsee olla 5 litraa kahta lammasnahkaa kohden. Kun nahat pannaan tähän liuvokseen liikutetaan niitä kepillä 1½ tuntia, jonka jälkeen ne saavat olla paikoillaan 10 ½ tuntia. Liuvos ei saa olla 35° C lämpimämpää. Kun nahat ovat olleet tässä liuvoksessa mainitut 12 tuntia pestään ne erittäin hyväksi kylmällä vedellä, jolloin ovat valmiit värjättäviksi.

Värjäys.

Värin valmistus.
Otetaan kutakin vesilitraa kohden 6 gr. turkisväriä. Väri sulatetaan kuumassa vedessä. Tähän liuvokseen kaadetaan 60 gr. kutakin vesilitraa kohdon väritäyteltä. Tähän liuvokseen joka ei saa olla 35° C. lämpöisempää pannaan nahat, ja liikutetaan 1 ½ tuntia ja annetaan olla sen jälkeen 10 ½ tuntia hiljaa. Sen jälkeen otetaan nahat pois ammeesta ja lisätään väriveteen väritäytettä 60 gr. kutakin vesilitraa kohden ja laitetaan nahat uudestaan siihen 12 tunniksi. Kun nahat ovat tässä liuvoksessa olleet määrätyn ajan, ovat ne heti oikeen hyvästi pestävä kylmällä vedellä.

Kun ei voida olla varmoja, että väri tämän liuvokseu jälkeen on täysin pitävää, niin on parasta panna nahat vielä 2 tunniksi liuvokseen, jossa on ½ gr. kuparitäytettä kutakin vesilitraa kohden. Kun nahat tässä liuvoksessa ovat olleet määrätyn ajan on ne jälleen pestävät ja lihapuoli voideltava seuraavalla liuvoksella:
200 gr. keittosuolaa
100 " glyceriniä
2 " munankeltuaista
kutakin vesilitr. kohden.

Kun nahat sen jälkeen ovat kuivaneet, puhdistetaan ja pehmitetään ne kuten tavalliset turkkinahat.

Värjäyksessä on paras käyttää puuammeita.

Tämä värjäystapa on tavattoman yksinkertainen ja halpa.

Ei kommentteja :