10.12.14

Käytännöllinen osasto. Kotiemme kaunistamisesta.

Naisten ääni 18, 1908

Jatk.

Jos on tilaisuudessa itse olla mukana sisustamassa huoneustoaan ja määrätä seinien, katon ja lattian värit, niin ei sitä pidä jättää tekemättä. Sillä ei mikään vaikuta kauneuteen, kodikkuuteen ja hyvinvointitunteeseen voimakkaammin kuin värit. Hyvin hauskat ovat esim. puiset seinät ja katot, jotka säilyttävät luonnollisen värinsä ja ainoastaan vernissataan, tai myöskin maalataan vaaleilla väreillä. Seinät maalataan esim. aivan vaaleansinisiksi ja ylös reunukseksi tyylitettyjä punasia tulpaaneja, tahi myöskin punaseksi ja reunustan muodostaa viheriä ja valkonen liljaornamentti.

Jos taas tahtoo seinäpapereja, ei millään ehdolla pidä valita tummia tapeetteja, jotka vielä päälle päätteeksi ovat koristetut tummanruskeilla, mustanviheriöillä tai ruskeanpunaisilla lönteillä, väliin oikein kultaviiruisilla. Sellaiset seinät ovat omiaan meidän pimeässä kylmässä maassamme tekemään mielen alakuloiseksi. On nimittäin tieteellisesti tutkittu värien vaikutus ihmiseen ja saatu selville, että lämpimät, iloiset värit lisäävät elämisen halua ja rauhottavat hermostoa. Paitsi sitä eivät mitkään kalut, jotka asetetaan rumia tapeetteja vastaan, voi pitää puoliaan.

Kaikkien paras on sellainen tapeetti, jonka malli niin vähän kuin suinkin eroaa pohjaväristä ja matkan päästä tekee aivan yksivärisen vaikutuksen. Pitää aina muistaa, että seinän tehtävä on taustan muodostaminen ja että se silloin on kaunein, kun se tämän ominaisuuden parhaiten täyttää, se on kun kaikki ne esineet, jotka ripustetaan seinälle tai asetetaan sitä vastaan, hyvin siihen soveltuvat.

Yhteen aikaan käytettiin paljon friisejä, joista varsinkin tyylitetyillä kasvisaiheilla varustetut kuten männynkävyillä, pihlajanmarjoilla j. n. e., ovat sangen miellyttävät. Ne sopivat erittäinkin yksivärisiin tapeetteihin. Nykyään on yhtä tavallista, että seinän ylin osa jätetään aivan valkeaksi, ja se on erittäin paikallaan siellä missä huoneet ovat järin korkeat, se kun tätä vaikutusta on omiaan lieventämään.

Katto on aina kaunein joko aivan valkosena tai myöskin, kuten jo sanottiin, puun värisenä.

Ikkunanpielet, ovet, paneilit j. n. e. maalataan joko samanvärisiksi kuin seinät käyttämällä vain hiukan vaaleampaa tai tummempaa värivivahdusta, tahi käytetään niihin seinävärin täyteväriä. Siniseen sopii esim. Keltanen tai kellertävän ruskea, vaaleankellertävään tumman punanen, punaseen viheriä j. n. e. Jos tapeetit ovat hyvin vaaleat ja niissä on kukkamalleja tai muita kuvioita, ovat valkoset ovet ja ikkunanpielet eittämättömästi kaikkein kauniimmat. — Tuo likaisen näköinen keltasenharmaa tai ruskeanharmaa, jota sen pahempi paljon näkee, on sitä vastoin vältettävä.

Mitä uuniin tulee on aina yksinkertainen ja yksivärinen uuni miellyttävämpi kuin ne ylen koristetut, jotka yhteen aikaan olivat käytännössä. Vaaleisiin huoneisiin on vaalea uuni ja tummempiin tumma kaikkein mukavin. Nykyään voi jo saada hauskannäköisiä, joko tummanvihreitä tai siniharmaita uunia vanhanaikuista kuosia. Sen pahempi niitäkin vielä väliin tahdotaan koristaa kaikennäköisillä epäonnistuneilla ihmisten tai eläinten kuvilla. Eräässä muuten hauskannäköisessä uunissa oli juuri uuninsuun yläpuolella tällainen kömpelö kuva. Se loukkasi niin emännän silmää, että hän päätti peittää sen taiteellisesti taotulla vaskilevyllä. Juuri tällaiset vaskiset levyt ja helat, niinkuin myöskin vaskiset uuninpellit ovatkin niiden paras koriste.

(Jatk.)

Ei kommentteja :