3.11.14

Kauniit silmät.

Jokamiehen viikkolehti 27, 3.7.1909

Puhuttaessa silmien kauneudesta, ei ole niin tärkeätä niiden väri, vaan se seikka kuinka päähine ja hiukset sovitetaan niihin. Jos nainen tietää, mikä sopii hänen silmiensä väriin ja voi järjestää pukimensa sen mukaan, niin näyttävät hänen silmänsä aina kauniilta.

Nainen, jolla on mustat silmät ja musta tukka, järjestäköön tukkansa niin, että se on kuin kehys kasvojen ympärillä. Tämän kautta esiintyvät silmät paremmin edukseen ja näyttävät loistavemmilta. Hiukset on suittava sileiksi, niin että niiden luonnollinen kiilto pääsee vaikuttamaan ja ovat ne järjestettävät siten, että tukka ulkonee yhtä paljon pään kumpaisellakin puolella.

Ruskeasilmäisten naisten on meneteltävä aivan toisella tavalla. Ruskeat silmät on "kaunistettava", muuten tekevät ne kissansilmiä muistuttavan vaikutuksen. Ruskeihin silmiin soveltuu ruskeahkot värivivahdukset, joita on sijoiteltava kaulaan ja erittäinkin leuan alle. Talvella esimerkiksi soveltuu ruskeasilmäiselle naiselle verrattomasti kevyt ruskea tai harmaanruskea turkiskaulus; kesällä on hänen käytettävä ilmakasta ja kevyttä, ruskeata kaulahuivia. Tukka on järjestettävä kevyesti kiharoille ja hieman otsalle; hänen ei pidä esiintyä sileäksi kammattuna. Muuten voi hän koristaa tukkansa aivan mielensä mukaan, mutta on hänen varottava kirkuvia värejä koristuksissa.

Vaaleaverinen nainen jolla on pähkinänruskeat silmät, on tukkansa järjestelyn suhteen paljon onnellisemmassa asemassa. Hänen silmänsä esiintyvät aina edukseen, järjestäköön hän tukkansa millä lailla tahansa. Mutta, jos hän tahtoo nähdä hiukan vaivaa, niin voi hän esiintyä huomattavana kaunottarena. Tätä tarkoitusta varten on hänen vaalea tukkansa järjestettävä otsalta korkeaksi, jotta se muodostaa kasvojen ylitse loistavan kaaren. Jos hänellä sen lisäksi on vaalea ja hieno hipiä, niin on tarkoitus täydellisesti saavutettu.

Sellaiset naiset, joilla on on värittömät, n. s. kalansilmät, ovat hyvin huonossa asemassa, sillä vaikka he tietävätkin, että heidän on käytettävä sellaisia värejä, jotka soveltuvat heidän silmiinsä, niin on heille vaali kovin vaikea, koska silmien väri on epämääräinen.

Ei ole sillä hyvä, että silmät ovat väriltään kauniit ja kirkkaat, vaan on niitä myöskin hoidettava järkiperäisesti, jotta ne sellaisina pysyvät. Silmiä on varjeltava liian kirkkaalta, niitä kohtaan suorastaan kohdistuvalta valolta, sillä valo pian kauhduttaa värin iriskalvosta. Ei ole edullista maata valaistussa huoneessa eikä ommella tai lukea päiväpaisteessa tai verhottoman lampun ääressä. Jos tätä vastaan rikotaan, saavat silmät pian vanhuudensävyn, mikä ei suinkaan ole hauskaa naisille. Pestessä on edullista huuhtoa silmätkin, mikä voi tapahtua siten, että upottaa kasvonsa pesuvatiin ja pitää silmänsä avoinna puhtaassa vedessä ennen pesemisen alkua.

Ei kommentteja :