2.6.14

Pätkiä. Valo.

Kylväjä 43, 24.10.1907

1. Vaik'ei valoa, mitä elintoiminnan ylläpitämisen välittömään hyötyyn tulee, voidakkaan verrata ilmaan, veteen, uneen ja ravintoon, on sillä kuitenkin huomattava vaikutus eläin- ja kasvikuntaan.

2. Jos auringon säteillä ei olisi puhdistavaa vaikutusta, olisi maa täpösen täynnä kuluttavia bakteerioita. Valotta kasvit kadottaisivat viheriäisen värinsä ja muuttuisivat vaaleiksi. Ne kadottaisivat kykynsä yhteyttää typpeä ja hiiltä ravinnoksi, ja ilma tulisi pian kelpaamattomaksi hengittää.

3. Auringon valo, sähkövalo. j. n. e. muodostuu väreilemisestä eli aalloista, jotka tunnemme kuumuutena, valona ja kemiallisina säteinä. Nämä säteet voidaan prisman eli lasinsärmän avulla jakaa seitsemään eri väriin: sinipunanen, indigosininen, sininen, vineriä, Keltanen, punakellervä ja punanen. Valo on muodostunut paitsi näistä näkyväisistä säteistä myöskin näkymättömistä, niinkuin X-säteistä, Becquerel-säteistä, ylen ultra-punasista sekä ultra-sinipunasista säteistä j. n. e.

4. Punaset, punakellervät ja keltaset säteet synnyttävät lämpöä ja kuumuutta. Ne vaikuttavat hikirauhasiin ja jouduttavat naavojen, paiseiden ja maahineiden parantamista sekä antavat uutta voimaa hermostolle.

5. Siniset, indigosiniset ja sinipunaset säteet vaikuttavat kemiallisesti ja liuottavasti. Ne liuottavat valokuvaukseen käytettaviä ja muita suoloja, tappavat bakterioita ja vaikuttavat ylipäänsä hävittävästi.

6. Suorastaan auringosta tulevat säteet, taikka voimakkaan kaarisähkölampon yhteenkootut säteet tappavat muutamassa tunnissa sellaisetkin bakteerit, joilla on suuri vastustusvoima. Jos ei puku ole liian tumma tahi paksu, tunkeutuvat säteet helposti sen läpi ja vaikuttavat fysioloogisesti ruumiin soluihin. Meidän pitäisi sentähden käyttää keveitä, vaaleita, huokoisia pukuja, jotta me saisimme suurimman siunauksen auringon valosta. Auringonkylvyt, Finsenin parannuskeino, ja sähkövalokylvyt ovat parannuskeinoja, jotka riippuvat auringonvalon voimakkaasta vaikutuksesta.

Ei kommentteja :