12.7.13

Neuvoja (lyhyitä metallin värjäykseen yms. liittyviä neuvoja)

Kotitaide 4, 1909
Aluminiumin mustaksi värjääminen.
Mustutettavan aluminiumiesineen pinta kiilloitetaan hienoimmalla mirkelipaperilla, pestään lämpöisessä vedessä, kuivataan hyvin, sivellään tämän jälkeen ohuesti oli-viöljyllä ja vihdoin kuumennetaan hiljakseen väkiviinaliekissä. Pienen ajan kuluttua sivellään esinettä vielä oliiviöljyllä ja kuumennetaan entistä kovemmin. Kuumuus värjää öljykerroksen ensin ruskeaksi ja lopuksi mustaksi. Kun haluttu tummuus on saavutettu, hierotaan jäähtynyt esine lopuksi villakangaspalalla.

Kotitaide 5, 1909
Neuvoja: Kuparin värjäys ruskeaksi.
Kupari värjätään ruskeaksi sivelemällä sille nopeasti ja tasaisesti kohtalaisen pehmeällä penselillä seosta, jossa on 8 osaa grafiittia ja 5 osaa verikiveä viinihappoon hyvin seotettuna. 20—30 tunnin kuluttua harjataan kysymyksessä oleva kappale puhtaaksi pehmeällä, puhtaalla harjalla ja ruskea väri on nähtävissä. Kuumentamalla esinettä sivelyn jälkeen joko kovasti tai lievästi, saadaan kirkkaampaa tai tummempaa ruskeaa.

Huomautettakoon myös, että ennen sivelyä on esineet lämpöisellä saippuavedellä hyvin harjattava sekä lopuksi puhtaalla, haalealla vedellä huuhdeltava
ja sahajauhoilla kuivaksi harjattava.


Kotitaide 5, 1909
Neuvoja: Kultalakkaa läkkilevylle.
Hyvin puhdistettu läkkilevypinta sivellään leveää, pehmeää pensseliä käyttäen seoksella, jossa on 1 osa pellavaöljyä ja 2 osaa tummaa kopallakkaa. Sivelyn jälkeen kuivataan läkkilevyt kuivatusuunissa. Näin lakattua levyä voi taivuttaa ja vasaroida lakan irroittumatta ja kiillon vahingoittumatta.

Ei kommentteja :