11.7.13

Neuvo- ja uutisosasto (lyhyitä puun maalaus- yms. ohjeita 1903-1905)

Kotitaide 4, 1903
Neuvo- ja uutisosasto: Mahonki petsi.
Petsataan kaksinkertaisella kromihappoisella kalilla, hangataan, öljytään punaiseksi ja kiillotetaan käyttämällä myös n. k. Bismark-ruskeaa.

Kotitaide 4, 1903
Neuvo- ja uutisosasto: Sivellysaine kyökkihuonekaluille.
Nykyisin niin haluttua vaaleanvihreätä väriä kyökkihuonekaluihin saadaan, kun hierotaan pulveri-muotoista Pariisinsinistä ja kromikeltaista öljyssä lasi- tai marrorilevyllä. Näihin sekotetaan sitten lyijyvalkoista siksi kunnes haluttu nyanssi on saatu. Ensimäisen sivellyksen tulee olla verrattain ohutta, toisen taas enemmän paksuväristä.

Kotitaide 2, 1904
Ohje- ja uutisosasto: Vaaleanvihreä väri kyökin huonekaluihin
Vaaleanvihreä väri kyökin huonekaluihin saadaan seuraavasti: jauhomaista Pariisin sinistä ja kromikeltasta hierotaan lasi- tai marmorilevyllä maaliöljyssä. Näin saatuun värisekotukseen lisätään lyijyvalkosta, kunnes haluttu värinyanssi on saatu. Ensimäinen sively toimitetaan verrattain ohuella värillä, toinen sitävastoin paksummalla.


Kotitaide 5, 1905
Neuvo- ja uutisosasto: Väri kyökkihuonekaluille.
Vaaleanvihreä väri kyökki-huonekaluille saadaan hieromalla ensin pariisin-sinistä ja kromikeltasta, jota pulverimuodossa saadaan, öljyssä lasi- tai marrnorilevyllä perinpohjin. Näihin sekotetaan lyijyvalkeata niin kauvan, kunnes haluttu nyanssi on saatu. Ensi kerran sivellään verrattain ohuella värillä, toisen kerran sitävastoin paksummalla sekotuksella. Varottakoon käyttämästä liiaksi paljon kuivaus-ainetta, "sikkatiivia", koska väri muuten liiaksi tummuu jälestäpäin.

Kotitaide 5, 1905
Neuvo- ja uutisosasto: Petsi.
Petsiä, joka suojelee puisia huonekaluja lahoutumiselta, saadaan keittämällä yhteen 1 os. keittosuolaa, 1 os. pippuria, 1 os. sinappijauhoa, 1 os. etikkaspriitä. Tällä ovat suojeltavat esineet kahdesti siveltävät.

Ei kommentteja :