10.7.13

Kasviväreillä värjääminen.

Kotitaide 6, 1902


Wihreitä värejä.

Saadakseen vihreätä väriä on langat melkein aina värjättävät ensin sinisiksi ja sitten keitettävät keltaisessa väriliemessä. Kuta tummempi sininen väri on, sitä tummemmaksi tulee vihreä, mitä vaaleampi sininen on, sitä vaaleammaksi tulee vihreä.

Vihreitten värien laimentamiseksi käytetään punaista eli krappia, mustaa, eli rautavihtrilliä, tai molempia osia. Sinivärjäykseen käytetään indigoliuvosta.

Kun langat ovat keitetyt, kaadetaan niin paljon liuvosta pois, että se, lisäämällä kylmää vettä, tulee 30°C lämpöiseksi.

Indigoa mitataan haluttu määrä ja kun se on hyvästi sekoitettu veteen, pannaan langat siihen, jonka jälkeen sitä tasaisesti hämmentäen keitetään vienolla tulella 10 minuutin aika.


Koivunlehtivihreää.

Kuivatuita koivunlehtiä pannaan mieluummin päivää ennen likoon ja saavat kiehua 1 à 2 tuntia, niin paljossa vedessä, että sitä on parahiksi sen verran, mikä tarvitaan värjäykseen, koivunlehtien pois-siilattua. Saadakseen väriaineen tarkkaan lehdistä, voipi ne huuhtoa puhtaalla, kylmällä vedellä, jonka sitten voipi kaataa liuvokseen. Tämä ei saa olla lämpimämpää, kun siniseksi värjätyt langat siihen pannaan, kuin että käden voipi siihen pistää eli 50° C.

Samassa liuvoksessa voipi keittää useampia värejä toistensa perästä, jos vaan kaikki eivät tarvitse olla yhtä helakoita, tai yhtä tummia. Ensimäinen on aina voimakkain.

Jos lehdet eivät ole oikein hyviä ja ellei saa niin helakkaa väriä kuin haluaa, voipi sen auttaa sillä, että lisää liuvokseen 50 à 100 gr alunaa.


Sinivihreätä.

1 kg lankoja uutetaan 160:lla gr:lla alunaa. Sinivärjäykseen 20 gr indigoa. Väriliemi keitetään 4 kilosta kuivia koivunlehtiä. Siniseksi värjätyt langat keitetään ½ - 1 tunti. Jäähdytetään, pestään ja huuhdotaan.


Harmaanvihreätä.

Sittenkuin langat edellä mainitulla tavalla ovat värjätyt vihreiksi, lisätään liuvokseen 100 gr krappia, jota ensin on keitetty¼ tuntia vähäisessä määrässä koivunlehtiliuvosta. Langat keitetään taas ½ tuntia ja otetaan ylös. 15 gr liuvotettua rautavihtrilliä pannaan sekaan ja langat keitetään tässä ¼-½i tuntia. Jäähdytetään, pestään ja huuhdotaan.


Helakan sinivihreätä.

1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa. 10 gr indigoa, 5 kg koivunlehtiä. Langat keitetään keltaisessa väriliemessä 1 tunti. Jäähdytetään, pestään ja huuhdotaan.


Vaaleata, helakkaa, keltavihreätä ja sinivihreätä.

I kg lankoja uutetaan 125 gr alunaa.

1-5 gr indigoa, 3 kg koivunlehtiä. Keitetään ½-1 tunti. Kuta pitempään keitetään, sitä enemmän keltaisenvihreäksi se tulee.


Tummaa sinivihreätä.

Langat saattaa uuttaa ja sinivärjätä jollakin edellä mainituista tavoista ja sitten keittää jo käytetyssä koivunlehtiliuvoksessa, johon on pantu rautavihtrilliä, tahi uudessa liuvoksessa, keitettynä 1—2 kg koivunlehtiä ja lisätty 5 —10 gr rautavihtrilliä.

Kaikissa näissä väreissä voipi vaaleampia, tai tummempia värivivahduksia saavuttaa, panemalla enemmän, tai vähemmän indigoa. Langat tulevat enemmän, tai vähemmän vihreiksi sen mukaan, lyhemmänkö eli pitemmänkö aikaa niitä keitetään keltaisessa liuvoksessa; enemmän ruskeita, panemalla enemrnän krappia ilman rautavihtrilliä; enemmän harmaata, panemalla enemmän tai vähemmän rautavihtrilliä.

Jos langat jonkun tunnin kiehuttua saavat seistä muutamia tunteja, eli yökauden lämpimässä, keltaisessa liuvoksessa, saavat ne oikein helakan vihreän värin. Silloin ei tarvitse mitään lisätä.


Vihreää keltaokran ja gurkmeijan kanssa.
Oliivivihreää.


1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa. Sini-värjäykseen 20 gr indigoa. Puhtaassa vedessä keitetään 250 gr keltaokraa 1 tunti.

Liuvokseen lisätään 175 gr gurkmeijaa ja kiehautetaan hyvästi. Lämpimät, sinisiksi värjätyt langat keitetään tässä ½ tuntia ja otetaan ylös. Kun liemi kylmällä vedellä on jäähdytetty noin 40 asteiseksi, lisätään 50 gr liuvotettua krappia. Langat pannaan siihen ja saavat hitaasti kiehahtaa ½  tuntia. 10 gr rautavihtrilliä liuvotetaan hyvin vähäisessä määrässä lämmintä liuvosta. Langat nostetaan nopeasti ylös, jolloin liuvos sekoitetaan liemeen, keitetään sitten taas ¼-½  tuntia. Jäähdytetään, pestään ja huuhdotaan.

Halutaanko väri ruskeammaksi, käytetään enemmän krappia; vihreämmäksi, vähemmän krappia; tummempaa, enemmän rautavihtrilliä.


Ruohonvihreätä.

1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa. Sini-värjäykseen 20 gr indigoa.

300 gr keltaokraa, 100 gr gurkmeijaa, 10 gr rautavihtrilliä. Samallainen menettelytapa kuin edellämainittu, mutta rautavihtrilli pannaan, heti kun langat ovat kiehuneet ½ tuntia, keltaiseen liemeen. Krappia hienonnetaan liemeen.

Enemmästä gurkmeijasta tulee lanka keltaisen-vihreämmäksi, vähemmästä, sinivihreämmäksi.


Myrtinvihreätä.

1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa. Sinivärjäykseen 50 gr indigoa.

600 gr keltaokraa, 200 gr gurkmeijaa, 250 gr krappia, 10 gr rautavihtrilliä. Käsitellään samoin kuin edellä mainitut.


Tummansinivihreätä.

1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa. Sinivärjäykseen 100 gr indigoa.

600 gr keltaokraa, 100 gr gurkmeijaa. Sama menettelytapa kuin edellä mainituissa.

Panemalla lisää 10 gr rautavihtrilliä, tulee väri tummemmaksi.


Ruohonvihreätä ja oliivivihreätä piennar kaunokilla
 (centaurda scabiosa.)


Uuttamaton, märkä lanka pannaan kerroksittain kattilaan tuoreitten lehtien ja kasvien kanssa. Kylmää vettä kaadetaan päälle ja keitetään 1—2 tuntia. Saapi seistä seuraavaan päivään. Sitten keitetään taas 2 tuntia. Kun se on jäähtynyt, otetaan ylös, pestään ja huuhdotaan.

Mitä paremmin langat ovat peitetyt lehdillä, sitä voimakkaampaa tulee väri. Noin 5 kg lehtiä 1 lankakiloa kohti.

Jos langat ensin uutetaan alunalla, tulee väri rusottavan oliivivihreätä.


Oliivivihreätä kanervilla.

1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa 6 kg tuoreita kanervanlatvoja keitetään 4 tuntia kirkkaaksi pestyssä rautapadassa. Liemi siilataan, langat pannaan siihen ja keitetään hyvin hitaasti ½—2 tuntia, sen mukaan kuinka tummaksi haluaa. Lankojen annetaan olla liemessä, kunnes se on jäähtynyt, sitten pestään ja huuhdotaan. Samassa liemessä voipi; keittää uutettua lankaa, siksi kunnes tämä väri tulee vaalean rusottavaa oliivivihreätä.


Valkeita värejä.

Kaikkiin erilajisiin valkoisiin väreihin uutetaan 1 kg lankoja 125 gr alunaa.

1) Punertavan valkoista: 2 gr keltaokraa, 2 gr krappia.

2) Kellertävän valkoista: 4 gr keltaokraa, 1 gr krappia.

3) Harmahtavan valkoista: 10 gr kalleppeliä.

4) Sinertävän valkoista: 2 pisaraa (droppar) indigoa.

5) Vihertävän valkoista: 4 gr keltaokraa, 2 pisaraa indigoa.

Erilaiset väriaineet ovat ensin keitettävät ½ tuntia vähässä vedessä. Sitten lisätään enemmän vettä, kunnes se on kohtalaisen lämmintä, ennen kuin langat siihen pannaan. Keitetään ¼-½ tuntia.


Keltaisia värejä. Vahankeltaista ja harmaan keltaista peuranjäkälillä.

1 kg lankoja uutetaan 125 gr alunaa 2 kg peuranjäkäliä keitetään 1—2 tuntia ja siilataan. Langat keitetään väriliemessä ½-1 tunti, jäähdytetään, pestään ja huuhdotaan.

Panemalla siilattuun liemeen 50 gr rautavihtrilliä ja 50 gr potaskaa ja sitten keittämällä lankoja tässä ½-1tunti, saadaan tumman harmahtava väri, joka on kuihtuneitten lehtien näköistä.


Tummankeltaista kuusennaavalla.

1 kg lankoja uutetaan 125 gr alunaa ½ tuntia.

1 kg kuusennaavaa keitetään ja siilataan. Langat keitetään liemessä ½-2 tuntia.

Samassa liemessä voipi keittää lankoja, niin että ne tulevat kreemin keltaisiksi (krämgult). Silloin on ainoastaan pantava 200 gr. kuusennaavaa lisää.

Ottamalla paljon enemmän naavaa samaa painomäärää kohti lankoja, tulee väri rusottavan punakeltaiseksi.


Vahankeltaista happomarjapensaalla
 (berberis vulgaris)


1 kg lankoja uutetaan 125 gr alunaa ½ tuntia.

3 kg tuoreita happomarjapensaan latvoja keitetään 1 tunti ja siilataan. Langat keitetään liemessä 1 tunti ja huuhdotaan heti kun liemi on jäähtynyt.


Punaisenkeltaista omenapuun kuorilla.

1 kg lankoja uutetaan 125 gr alunaa.

1 kg kuivia omenapuun kuoria hakataan hienoksi, pannaan yöksi likoon ja keitetään 2 tuntia. Kun liemi on siilattu ja jäähdytetty, keitetään uutetut langat siinä ½-1 tunti.

Jos useampia lankaeriä keitetään samassa liemessä, tulee ensimäiset punertavan keltaisia, toiset sitävastoin helakan keltaisia.

Lankoja ei pidä koskaan keittää lyhempää aikaa kuin ½  tuntia. Jos haluaa hyvin vaaleata, on käytettävä ohennettua lientä.

Jos värit ovat tulleet liian helakan keltaisiksi, voipi sen korjata keittämällä kuivia lankoja puhtaassa vedessä.


Voimakkaan vihreänkeltaista ja punaisenkeltaista kanervanlatvoilla.

1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa ½ tuntia 3 kg kuivattuja tai tuoreita kanervanlatvoja keitetään 3—4 tuntia ja siilataan. Lankoja keitetään 1 tunti liemessä ja saavat silloin voimakkaan keltaisen värin vihertävällä vivahduksella.

Useampia lankaeriä voidaan keittää samassa liemessä. Nämät tulevat vaaleampia, mutta myöskin helakampia ja enempi keltaisia. Keittämällä puhtaassa vedessä, sittenkuin langat ovat kuivaneet, tulevat ne enemmän punaisenkeltaisiksi ja kauniin munankeltaisiksi.

Jos keitetty liemi seisoo pari päivää kuparikattilassa, tulee väri tummempaa ja enemmän punertavaksi.

Kun lankoja keitetään 3—4 tuntia kaksi kertaa niin voimakkaassa liemessä ja ne saavat yökauden olla lämpimässä liemessä, voidaan saada ruskeankeltaista pronssiväriä.


Vihreänkeltaista ja punaisenkeltaista koivunlehdillä.

2 kg kuivia koivunlehtiä keitetään ja siilataan. Liemeen pannaan 125 gr alunaa 1 uuttamatonta lankakiloa kohti. Langat pannaan veteen ja keitetään ½-1 tunti, pestään ja huuhdotaan heti jäähdyttyä.

Jos annetaan sen kuivaa ilman pesemättä ja sitten pannaan ½  päiväksi heikkoon tuhkalipeään, tulee se punaisenkeltaiseksi. Huuhdotaan hyvin.


Voimakkaan vihreänkeltaista koiranputkella (hundkäx)

5 kg tuoreita koiranputkia keitetään 1 tunti.

Kun liemi on siilattu, pannaan 150 gr alunaa ja 1 kg uuttamattomia märkiä lankoja keitetään tässä ½  tuntia, tai kauvemmin, kunnes saapi haluamansa värin.

Useita vaaleampia värejä voipi saada samasta liemestä, panemalla siihen uutta alunaa jokaista lanka erää kohti.

Langat pestään ja huuhdotaan heti jäähdyttyä.

Kuivista koiranputkista ei saa niin vahvaa vihreänkeltaista väriä.


Voimakkaan vihreänkeltaista pajunlehdillä.

1 kg lankoja uutetaan 125 gr alunaa ½ tuntia.

4 kg nuoria, tuoreita pajunlehtiä keitetään 1 tunti ja siilataan. Lankoja keitetään liemessä ½—l tunti.


Voimakkaan vihreänkeltaista suomyrtillä (myrica gale).

1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa ½ tuntia.

3 kg kuivatuita suomyrttejä keitetään 2 tuntia. Salatussa liemessä keitetään lankoja ½-1 tunti. Tuoreet suomyrtit antavat vielä voimakkaamman värin.


Voimakkaan messinginkeltaista palkoherneillä.

I kg lankoja uutetaan 300 gr alunaa. Tuoreet kasvinlehdet (noin 3 kg.) pannaan kerroksittain märkien lankojen kanssa. Keitetään 1 tunti. Jäähdyttyä otetaan langat ylös, pestään ja huuhdotaan.

Koko kasvit voidaan myöskin keittää. Siilatussa liemessä keitetään uutettua lankaa. Se tulee vaaleampaa ja tummemman keltaista.


Punertavankeltaista keltamolla
(chelidonium majus)


1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa.

4 kg tuoreita keltamoita keitetään 1—2 tuntia. Siilatussa liemessä keitetään lankoja 1 à 2 tuntia. Jäähdyttyä pestään ja huuhdotaan.


Harmahtavan keltaista sianpuolanvarsilla.

1 kg lankoja uutetaan 160 gr alunaa ½ tuntia.

5 kg tuoreita sianpuolanvarsia hakataan hienoksi ja keitetään 3 tuntia ja siilataan. Langat keitetään tässä ½-1 tunti, tai kauvemmin, kunnes ovat saaneet sopivan värin. Heti jäähdyttyä pestään ja huuhdotaan.

Ei kommentteja :