28.2.09

Kevät- ja kesämuodit 1936 (Kestilän pukimo)Yleistä
Kun vertailee tämän kevään ja kesän muotisuuntaa vuosi sitten vallinneeseen, täytyy todeta, ettei mitään mullistavia muutoksia ole tapahtunut. Sitä enemmän vaihtelua esiintyy kuitenkin eri mallien leikkauksessa ja koristelun yksityiskohdissa.

Jos tutkii tarkemmin nykyisiä malleja, huomaa niissä jokseenkin selvästi kolme eri perustyyppiä. Ensimmäisen muodostaa herrojen tyylinen, verraten ruumiinmukainen, pitkähkö takki, joko aivan yksinkertaisena, miesten ulsteria muistuttavana, tai sitten varustettuna fantasiakauluksilla ja -hihoilla, tikkauksilla ja palkolaskoksilla naisellisuutta edustamassa. -

Tässä ryhmässä tapaa myös erään kauden huomattavimmista tyylimuutoksista: vyötärö hieman entistä alempana, selän yläosa väljähkö, hihat kapeat, n.s. smokkikaulus, jonka yläosa vielä on sametilla päällystetty. Tämä miesmäisesti leikattu samettikaulus onkin varsin hauska ja pukeva muotiuutuus, joka on ulkomailla hyvin suosittu. Ennustamme sille meilläkin paljon ystäviä.

väljä, vapaasti laskostuva ja laskeutuva, yleensä joitakin senttejä edellistä lyhyempi, korkealle napitettava, enimmäkseen melkeinpä kokonaan koristeita vailla oleva takki edustaa toista ryhmää. Vyötä ei näissä malleissa yleensä käytetä lainkaan, korkeintaan puolivyönä.

Kolmannen ryhmän muodostavat kävelypuvut ja n.s. yhdistelmät (compleet), joissa leikkaukseen nähden esiintyy molempia edelläselostettuja perustyyppejä. Kävelypukujen ja yhdistelmien ystäville voimme muuten kertoa sen mieluisan uutisen, että ne tänä vuonna kaikesta päättäen tulevat entistäänkin suositummiksi ja yleisemmiksi, eikä suinkaan yksinomaan kaupunkikäyttöön. Yhdistelmät ovat ehkä vieläkin väljempiä kuin viime vuonna, suoraselkäisiä ja usein vain yhdellä napilla kiinnitettäviä. Hameet ovat aivan suoria ja yksinkertaisesti leikattuja, pituus suunnilleen ennallaan.


Kankaat

Velurintapaiset, sileä- ja pehmeäpintaiset, enimmäkseen yksiväriset kankaat säilyttänevät meillä edelleenkin valta-asemansa. Niiden rinnalla aletaan kuitenkin jo meilläkin uskaltaa käyttää entistä enemmän karkeampia, usein hyvinkin rosopintaisia boulclé- ja tweed-tyyppisiä kankaita, jotka suuressa maailmassa jo kauan ovat olleet muodin suosikkeja. Tiukasti leikatuissa, herrojen tyylisissä malleissa, varsinkin välitakeissa, ovat pehmeät samettimaiset kankaat hyvin yleisiä, väljissä malleissa sensijaan käytetään pääasiallisesti tweedejä.

Aivan erillisen ryhmänsä muodostavat kovapintaiset kampalankakankaat, joita käytetään varsinkin kävelypuvuissa ja yhdistelmissä sekä arvokkaampaan käyttöön tarkoitetuissa pitkissäkin malleissa. Varsinainen muotikangas on tässä ryhmässä gerogette, usein n.s. cloqué-tyyppisenä. Meillä pysynee kuitenkin kotimainen hyvä drapee uudenaikaisempine muunnoksineen edelleenkin kampalankakankaista kysytyimpänä. Vanhemmalle naishenkilölle voisi sopivampaa kangasta tuskin löytääkään!


Värit
Yleensä on havaittavissa voimakas siirtyminen vaaleampiin väreihin. Pehmeissä kankaissa, joissa musta jo parisen muotikautta on ollut yleismaailmallinen suosikkiväri, on meillä tummansininen ollut mustankin edellä päävärinä. Ensimmäisenä pysyy tummansininen meillä ehkä vielä tämänkin myyntikauden ajan, mutta sen ja mustan rinnalla esiintyvät yhä voimakkaampina varsinkin vaalean beige (hiekan väri) ja väliruskeat vivahdukset. Kampalankakankaissa pysyy musta edelleen suosituimpana sekä meillä että muualla - pitkissä kampalankakangastakeissa tuskin muita värejä näkeekään. Kävelypuvuissa ja yhdistelmissä sensijaan tullaan mustan lisäksi käyttämään hyvin paljon vaaleitakin kampalankakankaita, lähinnä erilaisia välisinisiä ja beigevivahduksia.


Kuten huomaamme, on muodilla siis nytkin tarjottavana melko paljon uutta, sekä mallien että kankaiden ja värien suhteen. KESTILÄN malleissa on muodin monet eri vivahdukset otettu tarkoin huomioon ja sovellettu meidän maamme erikoisiin oloihin. KESTILÄSSÄ tiedetään, että suomalainen nainen haluaa pukeutua aistikkaasti ja arvokkaasti, kaikkia liioitteluja välttäen. Sen mukaisia ovat nyt esitettävät mallitkin, joissa on runsaasti valinnan varaa eri tarkoituksiin - nuorekkaan viehkeitä ja yksinkertaisen arvokkaita. Kun niihin vielä lisää kankaiden ja värien valinnassa olevat mahdollisuudet, uskomme voivamme palvella täydeksi tyytyväisyydeksi vaativimpiakin asiakkaitamme. KESTILÄN työhön voi aina luottaa. Huokeimmatkin kankaat ovat kutistettuja, valmistus huoliteltua, kaikki näkymättömätkin lisätarpeet hyviä. Kun valmistus erikoiskoneiden ja hyvän työjärjestelyn avulla lisäksi on saatu niin huokeaksi, ettei muutama vuosi sitten sellaista olisi voinut kuvitellakaan, voidaan KESTILÄSSÄ huokeimpiinkin takkeihin käyttää suhteellisen korkealuokkaisia kankaita. Tämä, samoin kuin se tietoisuus, että on liikeyhteydessä puhtaasti suomalaisen suurpukimon kanssa, on epäilemättä pääasiallisena syynä siihen suureen suosioon, jonka KESTILÄN PUKIMO on asiakkaidensa keskuudessa saavuttanut.

Ei kommentteja :