6.4.17

Neuvoja. Värjäysneuvoja.

Suomen Teollisuuslehti. Koneteollisuus 17, 1914

Rautakappaleiden mustaksi värjääminen.
 N. 1 g parkkihappoa (tanninia) ja n. 1 g viinihappoa liuotetaan 0.5 litr. vettä. Tällä liuoksella sivellään rautakappaleet ja annetaan niiden sitten ilmassa kuivua. Tarvittaessa uudistetaan menettely. Sitten kappaleet huuhdellaan ja rauta on saanut kauniin ja pysyväisen, aina raudan laadun mukaan tumman tai kiiltävän mustan värin.

Rautakappaleiden sinistäminen.
Rautakappaleet upotetaan sulaan salpietariin (n. 315 C°) ja annetaan niiden olla siellä kunnes saavat halutun värin.

Yksinkertäinen metalli-esineiden mustaksi värjäyskeino.
Noin 40—50 cm korkean liereän valurautaastian pohja peitetään noin 2—3 cm vahvalla kivihiilimurskälla ("kivihiilitypillä"). 4 cm ylemmä asetetaan arina ja astian yläosa täytetään tavaroilla, joihin halutaan musta kiiltävä väri. Värjättävät esineet voivat olla rautaa, terästä, messinkiä, sinkkiä, pronssia tai kuparia. Nyt suljetaan astia sopivalla kannella ja asetetaan se valmiillekoksitulelle hyvin vetävän ahjohormin alle. Aluksi haihtuu ainoastaan kivihiilissä oleva kosteus, mutta pian tapahtuu myös kuivatislaus ja kehittyy mustanruskeaa, yskimiseen ärsyttävää kaasua. Kun astian pohja on noin neljännestunnin ollut punaisena hehkuvana, on kivihiilen kuivatislaus suurimmaksi osaksi tapahtunut. Astia otetaan pois tulelta ja noin 10 minuutin kuluttua avataan sen kansi, jolloin värjäys on suoritettu.
Tinaisia, tinattuja tai pehmeillä juotteilla juotettuja kappaleita ei voida näin mustuttaa, koska ankara kuumuus sulattaa nämä aineet.
Näin aikaansaatu päällystys suojelee metallitavarat hapettumiselta ja kestää myös kovaa kuumuutta. Jos kivihiiliä kuumennetaan liian kauan, niin esineet menettävät kiiltonsa ja muuttuvat himmeän mustiksi; verho ei silloin ole niin kestäväkään.
Pieniä kappaleita, kuten hakoja ja määrlyjä, voidaan näin mustuttaa kahvipaahtimessa, johon pannaan tavaroiden joukkoon pieniä kivihiilipalasia. Paahdinta käännellään tulella kunnes väri muodostuu.
Tämä, miltei kustannukseton menettelytapa soveltunee erityisesti valurautakappaleille.

Ei kommentteja :