1.10.16

Salamusteet

Nuori voima 10, 15.5.1924

Salamusteilla tarkoitetaan sellaisia musteita, jotka kirjoitettuna ovat kokonaan näkymättömiä, mutta jotka vasta lämmön, auringonpaisteen tai kemiallisten keinojen avulla voidaan saada näkyviksi. Seuraavassa teemme lähemmin selkoa tällaisten valmistuksesta.

1. Mustaa salakirjoitusta: a) Kirjoittaminen suoritetaan lyijysokeriliuoksella ja sen kuivuttua käsitellään sitä rikkivedyllä tai b) hyvin laimennetulla rikkihapolla (1 + 9) kirjoitetaan painamatta sileälle paperille, se silitetään tämän jälkeen ja sitä lämmitetään, jolloin kirjoitus tulee selvästi näkyviin.

2. Sinistä salakirjoitusta: Liuoksella, mikä sisältää 1 g kiteistä, typpihappoista kobolttioksidulia liuoteltuna 25 g:aan tislattua vettä, suoritettu kirjoitus on aivan näkymätön;  lämmittäessä paperia vähäsen esiintyy kirjoitus sinisen värisenä, häviten taas paperin jäähdyttyä.

3. Ruskeata salakirjoitusta: Kirjoittaminen suoritetaan keltaisella verilipeäsuolaliuoksella, sen kuivuttua sivellään sitä kuparivihtrilliliuoksella.

4. Keltaista salakirjoitusta: Kirjoittamalla liuoksella, joka sisältää 4 osaa bromikaliumia, 4 osaa kuparivihtrilliä sekä 30 osaa vettä saadaan näkymätön kirjoitus, tulee keltaisen väriseksi, joka lämmittäessä tulee keltaisen väriseksi.

5. Vihreää salakirjoitusta: Kirjoittamalla natriumkloratin vesiliuoksella saadaan näkymätön kirjoitus, joka kuivuttua tulee vihreän väriseksi, jos sitä sivellään laimealla kuparivihtrilliliuoksella.

6: Punaista salakirjoitusta: Kirjoittaminen suoritetaan laimealla kultakloridi- tai kulta-kloridi-klorinatriumliuoksella ja sen annetaan kuivua. Kostutettaessa kirjoitusta jollakin linasuolaliuoksella esiintyy se purppuranpunaisen värisenä.

Ei kommentteja :