1.1.21

Erilaisia tietoja maalausväreistä. III.

Maalarilehti 6, 20.12.1920

Muutamien tutuimpien värien valmistuksesta ja ominaisuuksista.

Lyijyvalkoista väärennetään sekoittamalla siihen kipsiä, valkoista savea tai liitua.

Puhdas lyijyvalkoinen eli Kremservalkoinen on nopeimmin kuivavia värejä. Myöskin tarvitsee se hyvin vähän sekoitusainetta, eli 10—15 painoyksikköä öljyä sataa painoyksikköä vastaan väriainetta.

Lyijyvalkoinen on myrkyllistä, joten sitä erikoisesti jauheena käsitellessä, on käsiteltävä varovaisesti, ettei sen pöly pääse keuhkoihin.

Kadmium-keltainen. Usein tehdyt huomiot osoittivat, että epäpuhdas sinkkimalmi happoon liuotettuna muodosti pohjaan laskeutuessaan keltaisen kerroksen. Tämä johti Kadmiumivärin keksimiseen, v. 1820 paikkeilla. Tämä väri on hyvin kirkasta, useampaa eri tummuutta, voimakkaan hohtonsa tähden hyvä sekoitusväri. Se on hyvin peittävää ja kestävää. Pitempiaikainen suora auringonvalo saa sen kuitenkin muuttumaan hiukan harmahtavaksi. Kupariaineiset värit eivät sovi sen kanssa yhteen sekoitettaviksi, koska ne vaikuttavat siihen haihduttavasti.

Briljantikeltaisen nimellä kulkeva kirkas keltainen väri on edellisen värin sukua, valkokadmiumin ja rikkihappokadmiumin sekoitusta. Tämä on loistavavivahduksinen kestävä väri. Kuivaa hitaasti.

Indian keltainen. Tämä väri on noin 70 vuoden vanha. Sen alkuperäistä valmistustapaa ei tunneta täydellisesti. Arvellaan itämaalaisten valmistaneen sitä lehmien virtsasta, joille oli syötetty erään keltaiseksi värjäävän puun lehtiä. Toisen arvelun mukaan olisivat intialaiset valmistaneet sitä samoista lehdistä jollakin suoremmalla valmistustavalla. Nykyään on sitä saatavissa kemiallisena valmistuksena. Väri on läpinäkyvää ja sopii toisten keltaisten pehmentämiseen ja syventämiseen; harvoin isommissa määrin käytettäväksi.

Keltaiset lakkavärit. Tällä nimellä nimitetään erästä lajia keltaisia väriaineita jotka ovat valmistetut kasvisaineista, joidenkin villinä kasvavien pensaiden marjoista ja varsista, keittämällä mainitut kasvisosat ja soodan tai hapon avulla eroittamalla sakan pohjalle minkä jälkeen se on täydennetty jollakin muulla väriaineella ja ovat ne värien heikoimpia ja kestämättömämpiä, kuten lakkaväri nimellä olevat kasvisvärijauheet yleensä. Siis on huomattava että samoin kuin lakkakeltaiset, ovat myöskin lakkapunaiset, krapplakka, karmiini, florenttinilakka, pariisinlakka ja monet muut saman arvoisia, muutamassa päivässä muuttuvia.

Sinoperipunainen. Sinoperi (vermillion) vanhuudestaan tunnettu intialaisesta sanasta "kinapri" joka merkitsee lohikäärmeen verta. Tämän värin latinalainen nimitys oli Minium, josta sanotaan johtuvan miniatyyrimaalausten nimityksen koska nimet niihin aina tekstattiin sinooperipunaisella. Värin perusaineet ovat tulikivi ja elohopea. Elohopean yhteydessä tavataan sitä valmiina, mutta käytännössä oleva sinooperi valmistetaan keinotekoisesti, sulattamalla samoja aineita toisiinsa jotka kuuluvat itsestään valmistuneeseen elohopean ja rikin yhdistelmään. Kauppana oleva punakeltaiselle vivahtava sinooperi on huonointa koska siihen on sekoitettu mönjää joka siihen muodostaa kellertävän vivahduksen. Sinooperilla on yleensä se vika että se saa mustahkon soinnun jouduttuaan auringon säteille alttiiksi.

Kromiviheriä. Kromiviheriän keksi ranskalainen kemisti siperialaista punaista lyijykiveä kemiallisesti käsitellessään. Sitä aikaa milloin sitä on alettu käyttää maaliaineena ei tarkalleen tiedetä. Kromiviheriä valmistetaan sekoittamalla kromihappoista kaliumia rikkijauheeseen joka sekoitus poltetaan ja senjälkeen keitetään, siinä olevan suolan poistamiseksi. Kromiviheriä on kestävimpiä viheriäisiä värejä. Sitä voi sekoittaa kaikkiin muihin väreihin ilman että vahingoittavaa vaikutusta syntyisi ja on se nopeasti kuivavaa.

Kopolttiviheriä. Tämä väri on perusaineiltaan kopoltti- ja sinkkioksiidia. Se on kestävä tumma väri, vikana sillä kuitenkin on huono peittokyky ja tummuus joka estää vaaleampien puhtaiden vivahdusten aikaan saamista.

Schweinfurtin viheriä (keisarinviheriä). Keksitty v. 1822. Se on etikkahappoisen kuparin ja arseniikin yhdistelmä ja on se värinä kuten kaikki kupariaineiset värit myrkyllinen, samoin erilaisille kaasuille vaikutuksenalainen joten se helposti menettää vivahduksensa.

Ei kommentteja :