Keski-Uusimaa 81, 25.7.1929
Savo 174, 31.7.1929
Kaikissa maissa, niin sivistyneissä kuin sivistymättömissäkin, on eri ihmisten arvoa ja asemaa yhteiskunnassa aina pyritty ulkolaisin merkein osoitamaan. Kiinassa, jonka kulttuuri on monta tuhatta vuotta vanha, on paljon omituisia anvomerkkejä käytännössä. Siellä ensinnäkin pukujen väri ilmaisee ihmisten yhteiskunnallisen arvon. Keltainen on väreistä hienoin ja keisari, aikana vain keisarillisen, perheen jäsenet saivat käyttä[ä] keltaisia vaatteita. Vielä nytkin, vaikka Kiina on tasavalta, kunnioittaa kansa suuresti keltaista väriä. Ennenaikaan kiellettiin tavallisesti ihmisiä hengen menettämisen uhalla käyttämästä keltaisia vaatteita. Sininen väri on korkeiden virkamiesten väri - alemmalla as[t]eella olevat käyttävät punaista, ja ne, joilla ei ole mitään yhteiskunnallista arvoa käyttävät mustia, ruskeita tai epämääräisen värisiä vaatteita.
Kiinan mandariinien eri arvot ilmenevät myssyjen napeista. Niitä on 9 eri luokkaa. Hienoimman luokan mandariinit käyttävät rubiininappeja, sitten seuraavat kulta- ja edelleen helmiäis-, kristalli-, turkoosi-, safiiri-, koralli- ja bopeanapit. Turkissa hevosenhäntä aikoinaan oli hieno arvomerkki. Hevosenhännät olivat kalliita. Kenen kannatti, hänen vaatetukseensa kuului hevosenhäntä, kuvernöörillä oli kaksi ja paskalla kolme. Turkin suurivisiitillä oli kolme hevosenhäntää, joita hän ei kuitenkaan itse kantanut, vaan jotka kiinnitettiin hänen edellään kannettavaan lippuun.
Persiassa turkikset ovat arvomerkkejä ja vain ylimmillä virkamiehillä on lupa käyttää niitä. Noin viisi sataa vuotta sitten muuan mies nimeltä Kovalh nousi kapinaan Zahak-tyrannia vastaan. Hänellä ei ollut lippua, mutta hän kohotti jonkun turkestanin nahan tankoon yhteiseksi merkiksi ja siitä lähtien turkiksia pidetään korkeassa arvossa.
Turkissa vihreä väri on hienoin. Tarun mukaan enkeli Gabriel ojensi ensimmäiselle sultaanille vihreän lipun, joka vieläkin on tallella ja otetaan esille vain, kun maa jouuu suureen vaaraan.
Eteläisillä valtamerensaarilla ovat höyhenistä sidotut takit korkeimpia arvomerkkejä. Ne ovat erittäin kauniit ja taiteellisesti tehdyt, mutta myös tavattoman kalliit. Muutamilla saarilla kaikkein ylhäisimmät käyttävät lavalangoista valmistettuja takkeja. Mutta ne ovat sangen hankalat käyttää, joten ylhäisenä olo siellä - kuten ehkä muuallakin - on verraten raskasta.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti