8.7.15

Saapasmustetta.

Suomen Teollisuuslehti 11-12, 1.6.1889

Luumustetta 10 osaa, siirappia 10 osaa, rikkihappoa 5 osaa, hylkeen rasvaa 20 osaa, vettä 4 osaa, soodaa 2 osaa. Posliiniastiassa sekoitetaan siirappi ja luujauhot, ja rikkihappo kaadetaan vähin erin sekaan; hämmentämistä jatketaan, kunnes koko aine on käynyt tasaiseksi ja kunnes siitä ei enää lähde höyryjä. Sooda liuvotetaan veteen ja keitetään hylkeen rasvan kanssa kunnes saadaan sakeanlainen aine, johon äsken mainittu luumuste-, siirappi- ja rikkihapposeos hämmennetään. Käyttämällä enemmin tai vähemmin rasvaa saadaan saapasmuste kankeammaksi tai vetelämmäksi. Huomattavaa on että aina on valmistettava hyvin varovasti ja että joutuun ja tasaisesti sekoitetaan, jottei synny kokkareita, jotka tekevät saapasmusteen jyväiseksi ja epätasaiseksi.

Ei kommentteja :