27.7.16

Värjäyskirje emännille ja muutenkin toimeliaille naisille!

Ikaalinen 8, 24.2.1922
Urjalan Sanomat 18, 6.5.1922

Allekirjoittanut sai Yhteishyvästä hauskan ja mielenkiintoisen tehtävän. Lähetettiin kotiin koko laatikollinen uusia pussivärejä, joita S. O. K:n väripakkaamo nämä päivinä toimittaa kauppaan sekä pyyntö kokeilla ja sitten kirjoittaa Kodinosaston lukijoille minkälaisia tuloksia uudet värit antoivat.

Ala oli minulle jotenkin outo, en ollut seissyt väripadan ääressä sitten kun koulutyttönä, jolloin touhusin mummon apuna, kun hän värjäili parsin lankoja ja maton kuteita. Sain siis kokonaan turvautua väripussissa olevaan erittäin selvään ja tarkkaan ohjeeseen ja toimia sen mukaan.

Sain siis ensin värjättävia vaate- ja kangaskappaleita, kaikki valkoisia mutta kokeen vuoksi mitä erilaatuisimpia kankaita. Siinä oli vanha pusero, jossa loimi on silkkiä, ja kude villaa ja joka monen pesun tähden on pahasti kellastunut, samoin vanha pesusilkkinen vaate, siinä täysi- ja puolivillaista kangasta, pellavaa ja palttinaa sekä paksua että ohutta ja vielä pumpulista kudelankaa. Kaikkiin niihin pitäisi käyttämäni "puolivillavärin" tarttua. Vaatetta oli yhteensä yksi neljäsosa kiloa, jolle määrälle yhdessä pussissa olevan värin pitäisi riittää. Ohjeen mukaan panin pataan 3 litraa vettä ja kun se alkoi kiehua, sekotin siihen värijauhon sekä runsaan kourallisen tavallista ruokasuolaa sekä lisäsin vettä niin että sitä kaikkiaan oli 12 litraa. Kun ruokasuola tarkoin oli sulanut panin pataan likomäriksi kastetut vaatteet ja aloin niitä ahkerasti kepillä hämmentää siihen asti, kunnes koko keitos rupesi kiehumaan.

Käyttämäni väri oli "punainen oranssi" ja kauniin punaisilta paitavat vaatteet nyt siellä väriliemessä kiehuessaan. Sillä aikaa kun Mari kyökissä vartioi ettei pata kiehu ylitse sekä silloin tällöin sitä hämmentää, kerron tässä kuinka nämä uudet suomalaiset pussi- värit ovat syntyneet.

S. O. K:n laboratoriossa on tutkittu useita ennen kaupassa olleita pussivärejä ja tultu siihen tulokseen, että niissä on paljon huonoja. Ne eivät värjää kaikkia niitä kankaita joita ohjeessa mainitaan, väri ei riitä niin suurelle määrälle vaatetta kun ohjeessa on sanottu, kun jauheen sekaan on sekoitettu hienoa hiekkaa j.n.e. Hyvien tarkoitustaan vastaavien pussivärien puute oli siis ilmeinen ja sentähden on S. O. K ryhtynyt valmistamaan sellaisia suuren yleisön tarpeeksi.

Värit on jaettukahteen ryhmään, villaväreihin ja puolivillaväreihin. Sillä onhan tunnettua etteivät kaikki värit tartu kaikkiin kankaihin samanlaisesti. Toiset tarttuvat hyvin kankaihin, jotta ovat kotoisin eläinmaailmalta, kuten esim. villa ja silkki, toiset taas paremmin kasvimaailman tuotteisiin esim. puuvillaan, pellavaan ja tekosilkkiin.

Puheenaolevista uusista väreistä kelpaavat siis villavärit ainoastaan villa- ja silkkikankaiden värjäykseen, puolivillavärit taasen soveltuvat kaikkien kankaiden, kuten villan, silkin, puolivillan, puuvillan, pellavan, tekosilkin ym. värjäykjeen. Jos myöhemminerikoisia puuvillavärejä lasketaan kauppaan kelpaavat ne ainoastaan pumpuli-, pellava-, ja tekosilkkikankaille. Tällainen värien ryhmittely helpoittaa suuresti kotivärjäystä, kun säästyy kaikilta kokeiluilta jo epäonnistumisilta juuri senkautta, että pussin kyljessä oleva nimi jo ilmoittaa minkälaatuisiin kankaisiin mikin väri kelpaa.

Sitäpaitsi tullaan vielä osuuskaupoille lähettämään värikartat, jotka helpoittavat värien valintaa. Siinä on kaikkia kauppaan laskettavia värejä mastaavat näytteet, jotka on värjätty juuri S. O. K:n pussiväreillä valkoiselle kankaalle. Siis näitä värejä käyttämällä ja toimien pussin sisässä olevan ohjeen mukaisesti saa valkoisen kankaan värjätyä juuri samanlaiseksi kuin värikkankaan entinen väri sekä käytetty pussiväri antaa.

Niitä varten, jotka eivät ole tällaista taulukkoa käyttäneet, mainitsen tässä miten sen avulla pääsee selvyyteen. Taulukossa on ylhäällä vasemmalla otsikko Värjättäessä sekä sen alla värien nimet. Ylhäällä oikealla on otsikko Kankaan entinen väri ja sen alla suuri luettelo eri värejä. Jos nyt jollakin on kiehumassa sinistä väriä ja jos hänellä sitten on jokin keltainen vaate, jota ei enää tahtoisi keltaisena pitää, niin mitäs muuta kuin värjätä. Mutta tuleekohan tuosta sinistään jos sen nyt tuohon väripataan pistää! Parasta silloin katsoa värjäystaulukosta. Silloin panee vasemman etusormensa siihen missä luetaan värjättäessä sinisellä ja oikean etusormen siihen missä on: kankaan entinen väri keltainen. Sitten kuljettaa vasenta sormea suoraan alaspäin. Siinä ruudussa missä molemmat sormet yhtymät luetaan minkälaiseksi tuo keltainen vaate tulee sinisessä värissä keittämllä, s. o. vihreäksi. Samalla tavalla löytää kaikki muutkin yhdistetyt värit. Kuten jo edellä mainitsin, on värjäysohie niin selvä, että sitä on mahdollisimman helppo noudattaa.

Jos sitten käymme katsomaan minkälaisia tuloksia antoi minun ensimämen väripatani, joka tämän jutun alussa jäi kiehumaan. - Niin se kiehui tunnin ja senjälkeen seisoi se toisen tunnin jäähtymässä.

Väri oli vaatteisiin tarttunut erinomaisen tasaisesti, joten vanha puseroni nyt on kuin uusi, upeillen kirkkaan hohtavassa muotivärissä. Näyttää siltä kuin pehmeä silkki- ja villakangas olisi kyennyt ikäänkuin enemmän vetämään puoleensa värihiukkasia, joten puuvilla- ja pellavanäytteet ovat kuin vähäsen valjumpia. Mutta ovathan kaikki värit villassa ja silkissä ikäänkuin pehmeämpiä ja täyteliäisimpiä kuin muissa kankaissa.

Tämän jälkeen olen vielä kokeillut taivaansinisellä värillä, mikä antoi yhtä hyvät tulokset, samoin ruohonvihreä, kaikki "puolivillavärejä". "Villaväreistä" kokeilin vain yhdellä, karpalonpunaisella, ja sain sekä villa- että silkkipuseron, jotka siinä kiehuivat kauniin tummanpunaisiksi.

Kokeilujeni perusteella voin siis sanoa, S. O. K:n uudet pussivärit ovat erinomaisia ja suosittelen niitä kaikille, jotka kotivärjäystä harrastavat. Ja nyt kun kerran hyviä värejä on saatavana, voivat nekin, jotka ennen ostivat lankansa värillisinä, ryhtyä niitä itse värjäämään, silloin saa mieleisiänsä ja varmasti pitämiä värejä. Itse puolestani olen erinomaisen tyytyväinen että olen saanut tutustua värjäyksen hauskaan taitoon ja olen varma, etten tästä lähtien tule lähettämään mitään vaatekappaleita kemiallisiin värjäyslaitoksiin, vaan panen ne vain muitta mutkitta omaan väripataani, missä näkyy niin villanen kuin silkki- ja pumpulipukukin tulevan yhtä kauniiksi. Onpa siis S. O. K:n pussiväreistä näin ollen paljon hyötyä sekä maalaisemännille että kaupunkilaisnaisillekin.

Yht. Hyv. Reportteri

Ei kommentteja :