2.1.17

Värit lääkkeinä

Kansan Lehti 262, 11.11.1912
Iltalehti 45, 20.11.1912
Aamulehti 169, 27.7.1919

Tunnettu asia on, että valon säteet, joilla on erinäinen väri, vaikuttavat huomattavasti moneen potilaaseen. Tämä tieto on viime vuosina synnyttänyt aivan ihka uuden tieteen: kromoterapian; joka pyrkii asettamaan tämän tiedon järjestelmällisesti lääketieteen palvelukseen.

Erinäisiä tauteja käsitellään nyttemmin valosäteilyllä. Niinpä on asettautunut, että punaisilla valosäteillä on suotuisa vaikutus erinäisiin ihotauteihin ja sinisellä valolla katsotaan olevan  sen vaikutuksen, että se tappaa monenlaisia baktereita. Saman voipi sanoa myöskin sinipunaisesta valosta. Viheriällä värillä on hermostuneisiin ihmisiin voimakas psykillinen vaikutus, se tyynnyttää ja antaa unta. Sielutieteelliset kokeilut ovat myöskin osottaneet, että punanen väri vaikuttaa ärsyttävästi ei ainoastaan eläimiin, vaan myöskin ihmisiin, se herättää vastenmielisen tunteen monessa hermostuneessa ihmisessä. Tunnemmehan kaikki ilmiöt eläinmaailmasta; punainen väri ei tee vastenmielistä vaikutusta ainoastaan härkään, vaan myöskin norsuun, koiraan ja kukkoon. Mielenkiintoisia ovat tässä suhteessa myöskin ne kokeilut, joita on tehty hyönteisillä ja hämähäkeillä. Niinpä värittömän lasikellon alla hämähäkki ja ampiainen rauhallisesti kulkevat omia teitään, mutta jos asettaa nämä hyönteiset sharlakninpunaiseen lasikelloon, niin hyökkäävät ne heti toistensa kimppuun ja taistelevat elämästä ja kuolemasta.

Se aika ei ole enää etäällä, jolloin näillä havainnoilla tulee olemaan suuri merkitys lääketieteelle. Nyt jo otetaan monessa hermotautisten parantolassa ja sairaskodissa varteen pian saavutukset ja vastaisuudessa kiinnitetään epäilemättä yhä suurempaa huomiota erinäisten värien vaikutukseen ihmisiin, kun käydään sairaalain sisustusta järjestämään.

Ei kommentteja :