Punainen soihtu 1919
Punanen väri on tullut nykyaikana kuuluisaksi ja vihatuksi väriksi. Varsinkin Yhdysvalloissa on alettu laatia lakeja, jotka estävät työläisten käyttämästä punaista lippua kulkueissaan ja kokouksissaan. Tämän tähden kannattaa luoda jonkunverran huomiota ajatuksiin: "Minkä tähden ja mistä syystä”? Minkätähden ja mistä syystä - käsitämme me työläiset kyllä hyvästi, mutta on tällä asialla tieteellinenkin puolensa. Tämän tähden koetan selostaa tässä tätä asiaa siinä valossa kun sen nykyään tiedemiehet näkyvät selostavan. Erittäin sielutieteilijät lainaavat suuren huomion väreille.
Väri on värähtelyä eetterissä. Me emme näe väriä, mutta me näemme ainoastaan sen minkälaisen ominaisuuden seiIlmaisee aineessa, eetterissä. Seuraava taulukko on otettu prof. Mary Whiton Calkins’in kirjasta (Introduction of psychology). Tästä taulukosta näkee, miten nopeasti eetteri väräjää luodakseen erilaisia värejä. Tästä myös näkee miten pitkiä ovat aaltojen välit.
Värähtelyä sekunnissa. ........... Aaltojen pituus.
Punanen 450 bilj ........... 687 milj. osa millim.
Keltainen 526 " ........... 588 " " "
Vihriä 589 " ........... 526 " " "
Sininen 640 " ........... 484 " " "
Punasininen 790 " ........... 392 " " "
Tässä nähdään aistiemme rajallisuus. Alin väri, mlnkä ihmisen silmä voi nähdä, on punanen ja ylin väri, minkä ihmisen silmä voi nähdä, on punasininen. Värejä samoin kuin kaikkia muitakin on luonnossa ala- ja yläpuolella tämän värähtelysarjan. Tällainen tiede nyt kenties ei ole niin perin välttämätöintä työläisen tänäpäivänä tietää, mutta se, miten värit vaikuttavat ihmisen mentallsuuteen on kenties työläisenkin tarvis jossakin määrin käsittää ja tämän tähden tulkoon tässä selostetuksi seuraavaa:
Väriteorioita on monta. Yksi teoria jakaa värit kolmeen pääväriin, punaseen, siniseen ja keltaseen, joista väreistä se selittää johtuvan kalkki muut värit. Toinen teoria selittää, että on olemassa neljä pääväriä, punanen, keltanen, viheriä ja sininen. Tämä teoria selittää myös, että kaikki muut värit johtuvat näistä neljästä pääväristä; ovat näitten sekoituksia. Kolmas teoria selittää, että me tunnemme yli 30,000 väriä ja että määrätty määrä tästä 30,000 väristä muodostavat punasen, sinisen, keltasen, viheriän jne.
Kuinka ja millä tavalla eri värit vaikuttavat ihmisen mieleen, selittää eräs amerikalainen tiedemies seuraavasti:
"Punanen on kiihoittavaa ja virkistävää. Sininen on tasainen, tyyni ja hermostoa sekä tunnelmia rauhoittavaa. Keltanen on elähyttävää, innostuttavaa ja nostavaa. Jokaisella tunnetilalla, emotionilla, on värinsä. Selvä puhdas-punanen edustaa elämän voimaa ja miehuutta uhkuvia tunnelmia. Mustanpunanen edustaa itsekkäitä ja omapäisiä tunteita. Mitä mustemmaksi punaväri tulee, sitä rumempia ja likaisempia tunteita se edustaa. Rakkauden tunnelmaa edustaa vähän sinertävänpunanen tai ruusunpunanen. Vihaa ja suuttumusta edustaa tulipunanen. Kateutta edustaa likaisen viheriä. Rahan tai tavaranhimoa edustaa myös likainen vihreä tai himmeä mustanpunanen.
"Keltanen edustaa korkeata ymmärrystä ja käsityskykyä, voiton ja kunnianhimoa. Matematikoissa ja filosofeissa tapaamme luonteita, joita edustaa keltanen.
"Sininen väri edustaa kaikkia spiritualistisia tunteita.
"Valkonen edustaa täydellistä totuutta ja edistyneisyyttä.
"Musta on Valkosen vastakohta.
"Viheriä edustaa tunnelmia: Rakkautta luontoon ja kotiin.
"Ruuni edustaa kovaa halua rehellisen menettelyn kautta saavuttaa arvoa.
"Harmaa edustaa pessimistisyyttä."
Onko tämä lyhyt selostus väreistä ja niiden vaikutuksista oikea tai väärä, emme tiedä. Mielikuvituksensa avulla ja muillakin tavoilla voi jokainen kokeilla itsensä kanssa. Otaksu, että kaikki mitä on ympärilläsi, on punasta. Pidä tätä mielikuvaa keskitettynä mielessäsi muutama minutti. Silloin saat nähdä vaikuttaako punanen niin kun tässä on kerrottu. Samalla tavalla voi kokeilla muitten värien kanssa. Jos astut huoneeseen, jonka seinät ovat sisältä valkean väriset, niin muutaman minutin kuluttua sinussa pitäisi tuntua rehellisyyden ja totuuden tunnelma. Jos muutaman minutin seisovasti ja tyynesti katsot johonkin väriin, niin sinussa pitäisi alkaa ilmetä se tunnelma, mitä tuo väri edustaa.
Tästä väriteoriasta voisi johtaa useita filosofisia kysymyksiä. Esim.: Mitä on väri? Mitä ja mikä on tunnelma? Aineitten ominaisuuksiako? Mitä on aineen ominaisuus?
Filosofinen viisastelu ei kuitenkaan työläiselle mitään merkitse. Ei myös väriteoriat. Työläiselle merkitsee vaan kylmä todellisuus. Itsensä ja toveriensa leipähuolet. Koskahan tulee se aika, että työläisilläkin on tilaisuus tutustua tieteisiin? Niin, koska
- N. Hill
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti