6.2.19

Tukan väri.

Keskisuomalainen 171, 31.7.1920
Karjalan maa 83, 31.8.1920

Tämä väliotsikko vain KeskisuomalaisessaMistä se on riippuvainen.

Kauan on ollut tiettyä, että tukan väri on oleellisessa yhteydessä rotuominaisuuksien kanssa, mutta mistä tukan värin erilaisuus johtuu, siitä voidaan vain arveluja lausua. Otaksuttavaa on, että alkuihmisiä peitti ruskea turkki, joka on vuosituhansien kuluessa, ihmisten asuessa pimeissä vuorenluolissa, vähitellen vaalentunut. Vaalea tukka on seuraus alkuperäisen karvapeiton "haalistumisesta".

Mikroskoopiset tutkimukset osoittavat yksityisen hiuksen olevan taipuisan putken, joka on täynnä hiusväriainetta, ruumiin munanvalkuaisainetuotta. Tämä hiusväriaine - tieteellisellä nimellä keratohyalin - on vaalea- ja punatukkaisilla juoksevassa, ruskeatukkaisilla puolikiinteässä tilassa, mustatukkaisilla taas tummia jyväsiä, jotka täyttävät hiusputken. Miksi näin on, sitä emme tiedä. Toinen on seikka tukan harmauden ja valkeuden. Yksityinen harmaa hius osoittautuu mikroskoopissa sellaiseksi, joka on suurelta osalta tyhjä ja jota osittain täyttävä hiusväriaine sekin on jo laadultaan muuttunut. Valkoinen hius on tykkänään väritön, ja sen luultu valkea väri on vain valon taittumista tyhjässä hiusputkessa.

Tässä voi olla selitys tukan väriinkin. Vanholla ihmisillä, kuten tunnettu, valkeat verisolut rappeutuvat ja rupeavat ahdistamaan ja hävittämään toisia ruumiin soluja. Niiden ensimäisiä uhreja ovat tukan keratohyalinisolut, jotka tukka vähitellen menettää. Tämä ilmiö on seuraamus ruansulatushäiriöistä ja siitä johtuvasta huonontuneesta ruumiin ravitsemisesta.

Tämä kappale vain Karjalan Maa -lehdessä; Keskisuomalaisessa ei kappaletta ollutRotujen alituisesta sekaantumisesta johtuu, ettemme enää saata selittää tukan väriä suoranaisesti ilmanalasta ja rodusta riippuvaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti