Vaatturi 2, 1925
Vaatturiteknikkojen kerhon istunnossa v. k. 25 p., joka pidettiin J. Rissasen liike- & asuntohuoneustossa, piti Prof. Laitinen pyynnöstä esitelmän värien vaikutuksesta terveyteen ja lämmön pitäväisyyteen sekä kankaan värien sopusoinnusta ihonväriin. Esitelmän pääkohdista mainittakoon seuraavaa:
Aluksi viittasi Prof. Laitinen värien syntyyn ja valmistukseen teollisuutena ja kuinka muutamat, eläinkunnasta saadut väriaineet sisältävät myrkkyä. Esim. muutamissa huoneentapeteissa löytyy arsenikkia, joskus niinkin vahvasti, että silloin kun tapetteja kasautuu seiniin useita päällekkäin voivat ne olla terveydelle vaarallisia; ja tällaisten sairauksien aiheuttajaa on monasti vaikea lääkärinkään huomata.
Siirryttyään varsinaiseen aikomaansa aineeseen mainitsi puhuja, että meidän kylmässä ilmanalassamme on väreillä suuri merkitys terveyteemme. Esim. vaalea tai aivan valkoinen vaate eksponeeraa auringon lämmön pois luotaan tai, kuten tavallisesti sanotaan, ei pidä lämpöä läheskään niin paljon kuin musta. Sen vuoksi kylminä vuodenaikoina ei ole vaalea puku yhtä lämmin kuin musta. Vaalea sopiikin pidettäväksi ainoastaan lämpiminä vuoden aikoina ja lämpimissä maissa. Mustalla tai tummalla värillä on taas päinvastainen ominaisuus kun vaalealla. Se inponeeraa auringonlämpöä itseensä ja on siten paljon lämpimämpi kuin vaalea, käytettäväksi kylmällä säällä. Eri värien suhteesta toisiinsa, mainitsi esitelmöitsiä, seuraavaa, jonka sanoi olevan tieteellisesti todistetun. Jos otetaan valkoisen suhdeluvuksi 100 on silloin siihen verrattava esim. vaalean keltaisen suhdeluku 102, tummankeltaisen 140, tumman punaisen 165 ja sinisen 199, mutta mustan 208. Näin suurilla eroituksilla toisiinsa verraten, mainitsi puhuja, säilyttävät eriväriset kankaat lämpöä ihmisruumiissa. Senpä vuoksi laihoille ja vähäverisille ihmisille onkin edullisempi käyttää kylmällä ajalla mustia pukimia, kuin sitä vastoin lihaville henkilöille joilla on paksu rasvakerrostuma ruumiinympäri, sopii käyttää vaaleita pukimia kylmälläkin kärsimättä vilustumista. Sitä paitse, mainitsi puhuja, ovat väljät vaatteet lämpöisemmät kuin ruumiissa kiinni istuvat. Väljän vaatteen ja ruumiin väliin muodostuu tällöin ilmakerros ja se kun lämpenee pitää se ruumiin lämpimänä. Esim. turkissa jossa on pitkä karva muodostuu karvain sisään lämmin ilmakerros ja sen vuoksi se pitää ruumiin hyvin lämpimänä.
Mitä värien esteettiseen vaikutukseen tulee, mainitsi Professori, musta ja tumman sininen väri sopii muutenkin hyvin hoikille ja varsinkin lyhytvartaloisille, sillä näissä väreissä vartalo näyttää pitemmältä. Henkilöille joilla on ruskea tukan ja ihon väri sopii erityisen hyvin vaalea puku. Sitävastoin vaaleaverinen vaaleassa puvussa näyttää laihalta ja kalpealta j. n. e.
Tämä värien valinta eri ihonväreihin ja samoin mallinkin valinta erimuotoisiin vartaloihin on kyllä tärkeä tehtävä vaatturin ammatissa niille henkilöille jotka ovat ottamassa juuri tilauksia vastaan. Tähän valintataitoon tulisi syventyä. Tässä suhteessa onkin vaatturiammatti käsityön ja taiteen väliasteella. Ulkomailla ensiluokan vaatturiliikkeissä näytään tässä muoto- ja väriaistisuhteessa oltavan hyvin tarkkoja, joista hän kertoi kokemuksiaan. Esim. Wienissä kun hän meni pukua tilaamaan, esitettiin hänelle kohta minkälainen puku hänelle sopii ja muunlaista he liikkeen maineen vuoksi eivät rupea tekemäänkään. Hän sanoi heidän esityksensä mukaan tilanneensa puvun ja sanoi perästäpäin tulleensa huomaamaan että se sopi hänelle kaikissa suhteissa erinomaisesti. Samanlaiseen kokemukseen mainitsi puhuja tulleensa myöskin Lontoossa pukutilauksissaan.
Lopuksi lausui prof. Laitinen että hänen mielestään olisi vaattureilla syytä koettaa saada kansallispukuja käytäntöön miehillekin kuten naiset niitä käyttää.
Puheenjohtajan lausuttua Kerhon puolesta hartaimmat kiitoksensa esitelmöitsijälle, ryhdyttiin esitelmän johdosta keskustelemaan. Kaikki puhujat lausuivat ihastuksensa tästä harvinaisesta ja sisältörikkaasta esitelmästä sekä toivottiin että vastaisuudessakin tulisi hankkia saman suuntaisia esitelmiä kerhon istuntoihin. Itse illan kysymyksestä lausuttiin myös ajatuksia mutta niitä ei tila riitä tässä lähemmin selostaa. - Vuosikokous ja juhla päätettiin pitää t.k. 14 p.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti