9.4.11

Appelsiinien wärjäys.

Louhi 15, 5.2.1901

Joka wuosi kun weriappelsiinejä ilmestyy markkinoille, kuulee aina tuon tuostakin epäiltäwän, että monet näistä herkullisien näköisistä hedelmistä olisiwat wäärennetyt wärjäämällä ne punaiseksi wäriaineilla, jotka usein woisiwat olla myrkyllisiäkin. Ruiskulla toimitettaisiin wäriaineiden ruiskutusta hedelmiin. Laajoja tutkimuksia toimitettuaan kaupassa esiintywillä weriappelsiineilla ja itse tehtyään monipuolisia ja ahkeroita kokeita kirjoittaa "Zeitchrift f. Unterssuchungen der Nahrungs- unt Genussmittel", että appelsiinien hedelmälihan wärjääminen on aiwan mahdotonta eikä koskaan tapahdu. Kirjoittaja ei nimittäin ole millään keinoin onnistunut wärjäämään appelsiinien hedelmälihaa niin että olisi mahdollista niitä luulla oikeiksi weriappelsiineiksi. Sisäänruiskutettu wäriliuos wärjäsi wain hedelmässä olewat mehuttomat, ilman täyttämät sienimäiset kudokset, ja siinä, missä hedelmäliha tuli wälittömään yhteyteen näiden kanssa, wärjäytyi se ainoastaan wähäsen pinnalta, mutta ei koskaan läwitse eikä sywemmältä.

Jos yleensä koeteltaisi appelsiiniä wäärentää saattamalla siihen keinotekoinen wäri, niin woisi mahdollisesti ainoastaan hedelmän kuori saada sellaisen ulkomuodon, että ostaja saattaisi luulla hedelmää weriappelsiiniksi. Mutta tällaisenkin wärjäyksen woi helposti wähän tarkkuutta noudattamalla asiassa äkkinäinenkin keksiä. — Kun siis syöpi weriappelsiinia, jonka hedelmäliha ja neste owat punaisia, woi tämän mukaan olla wakuutettu, ettei joudu wäärennyksen uhriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti