Savo 55, 7.3.1939
"Pois harmaa, maalaamaton surumielisyys!"
Lainaus on Turun ja Porin läänin maaherran päiväkäskystä. Annettu muutamia päiviä sitten.
Turun maaherra ei ole kohdistunut tuota maalauskehoitusta yksinomaan naisille, vaikka niin saattaisi helposti luulla, vaan kaikille lääninsä asukkalle.
Ehkäpä, jos oikein ymmärrän maaherran mielenlaatua, hän päinvastoin on itsemielessään ajatellut, että joutaisi olla tuollainen kehoitus naisväelle kokonaan lausumatta, sillä tuskinpa "maalaamatonta surumielisyyttä" Turun ja Porin lääninkään naismaailmassa niin suuressa määrin lienee, että maaherran kannattaisi siihen puuttua. Mutta eihän niitä voi naisia koko lääniä tarkoittavassa päiväkäskyssä syrjäyttää.
Semminkään kun kehoitus ei koske poskien ja huulien maalaamista, eikä muutakaan puuteroimista, vaan asuntojen ulkomaalausta.
Turun ja Porin läänin maaherra on virkamatkoillaan huomannut, että maalaamatonta surumielisyyttä on asunnoissa aivan luvattoman paljon. Ja kun tässä nyt valmistaudutaan olympialaisiin, vastaanottamaan vieraita ja muukalaisia, niitäkin "jenkkejä", jotka tulevat tänne ihan vasiten vain katsomaan sitä ihmeellistä maata ja kansaa, joka maksaa velkansa, niin voisivat ehkä ihmetellä, että kuinka nuo raukat yhtäkaikki maksavat velkansa, vaikka asuvat noin surumielisen harmaissa rakennuksissa.
Mielestäni Turun maaherran kehoitus on oikein hyvä. Kannatan sitä yhtä vilpittömästi kuin lämpimästikin. Eikä vain siinä katsannossa, että Turun ja Porin lääniläiset maalaisivat surumielisen harmaat rakennuksensa, vaan että Kuopion läänissä seurattaisiin esimerkkiä.
Täälläkin on aivan, surullisen paljon harmaata, maalaamatonta snrumielisyyttä maaseudun asunnoissa, koko kartanoissa.
Maalaus maksaa! - No, tietenkinhän se maksaa, eihän täällä maailmassa mitään ilmaiseksi saa - huulipuikotkin kuulemma maksavat - mutta ei se yhden pikkukartanon punamaalaus mahdottomia maksa.
Ja pikkukartanoista kysymys on. Sillä suuret kartanot ylimalkaan tässä maakunnassa ovat jo ennestään maalattuja. Korkeintaan ovat pienen "värnissauksen" tarpeessa, jotta olympialaiskesänä olisivat parhaassa väriloistossaan. Oikeastaan olisi tuo "värnissaus" suoritettava jo ensi kesänä, ettei tekisi olympialaiskesänä sitä vaikutusta, että ne on juuri nyt, vain tätä kesää varten maalattu. Hieman vanhettuneempi maalaus tekisi ymmärtääkseni vähemmän nousukkaan vaikutuksen.Mutta se maksujuttu. Se oikeastaan on niin pikkujuttu, että se ei kelpaa puolustukseksi harmaalle, maalaamattomalle surumielisyydelle. Muutamalla satalappusella punaa jo melkoisen kartanon, kun sen oma väki firaapelitöinään tekee. Maalin keittoresepti vain on hankittava oikea, jottei maali valu heti ensimmäisen sadeveden mukana pois.
Mutta Turun maaherra antaa päiväkäskyssään muitakin varteenotettavia neuvoja, joita sopisi noudattaa jokaisen. Yhtä hyvin kuin minun niitä tässä toistaa, koska siten osoitan olevan ajan tasalla.
"Vanhat, lahot rakennukset on poistettava näkösältä, hajotettava ja siirrettävä. Teiden vieressä olevat mädät, ränsistyneet aidat samoin.
Puukasat, lantatunkiot ja käymälät pois teiden vieristä, sivummalle. Paikat siistittävä niiden jälkeen.
Roskat, jätteet ja romut pois pihamailta ja rakennusten lähistöiltä.
Puita, pensaita ja kukkia rakennusten läheisyyteen.
Vene- ja laivalaiturit maalattava. Ympäristöt siistittävä jätteistä.
Lippusalko joka pihamaalle. Sillä se todistaa asujanten valistuneisuudesta ja itsenäisyytemme oikeasta arvostamisesta.
Sillä tavalla neuvoo Turun maaherra. Meinaa, että koko Turun ja Porin läänissä on pantava toimeksi ei vain täysremontti, vaan perinpohjainen suursiivous olympialaisiin mennessä.
Ja vaikka henkilökohtaisesti tiedän (kokemuksesta) potevani parantumatonta suursiivouskammoa, niin sittenkin täytynee tunnustaa, että, oikeassa Turun maaherra on. Rumasti irvistelevä navetan lantaluukku maantielle päin ja sen alla jo valtava kasa sitä, mitä, sieltä luukusta tulee, ei ole mikään idyllinen näkemys. Mutta sellaisia näköaloja meillä vielä maaseudulla tapaa. Huolimatta siitä, että konsulentit ovat 30 vuotta tehneet propagandaa niiden hävittämiseksi. On mielenkiintoista nähdä, tehooko maaherran päiväkäsky paremmin kuin konsulentin vakava sana.
Oli miten oli, pyydän kaikesta sydämestäni ja mielestäni kannattaa noita Turun maaherran remontti- ja suursiivousmääräyksiä. Kyllä tässä maassa tosiaankin lakaisemista ja pesemistä riittää, jos mieli oikein pyhäpukeissa vieraille näyttäytyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti