30.11.22

Toimituksen näköpiiristä. Meillä on aivan äskettäin tehty eräs sangen tärkeä havainto.

Kotimainen työ 12, 1914

On nimittäin tultu havaitsemaan, että kahvi ei luonnostaan aina olekaan niin houkuttelevan kaunista ja kiiltävää kuin tavallisesti näyttää, vaan että tähän on tarvittu ultramariini-siniä ja muita väriaineita, sahajauhoja, kenties lakkaa ja pulituuriakin.

Kahvin värjäys ja paklaus ei kuitenkaan ole mikään uusi keksintö. Ovelaat saksalaiset kahvikauppiaat ovat sen keksineet jo aikoja sitten. Suomessa on tämä myöskin jo aikoja sitte tiedetty, samoin kuin sekin, että saksalaiset ovat tästä keksinnöstään ottaneet hyvän hinnan niiltä kansoilta, joitten hyväksi he ovat sen keksineet. Suomen kansa on tästä myöskin osansa suorittanut, ja sen tehnytkin erittäin mieluisasti. Moni emäntä, joka on pitänyt itseään täydellisenä spesialistina kahvin tuntemuksen alalla, ei millään opilla ole ostanut "rumaa ja huonoa" luonnollista riokahvia, mutta kun se värien ja sahajauhojen avulla on puleerattu kiiltäväksi guatemalaksi tai muuksi kautta maan kehutun kahvilaadun, nimiseksi, on sitä kilvan ostettu ja kehuttu vallan erinomaiseksi.

Näin olisi tietenkin tehty eteenpäinkin elleivät saksalaiset olisi ruvenneet kahvimummojemmekin kanssa sotajalalle ja sanoneet: hankkikaapas nyt niin kaunista kahvia, jostain muualta kuin me olemme teille tehneet.

Kun värjättyä kahvia on tosiaankin ollut muista maista vaikeaa hankkia, oltiin vähällä joutua sangen pulmalliseen asemaan, ellei samalla olisi havaittu, että Saksassakaan ei ole kasvanut niin kaunista kahvia kuin sieltä on ostettu, vaan että ne pejuonit ovatkin sitä väärentäneet, ensin ostaneet halvinta amerikalaista, jonka sitte ovat värjänneet kauniiksi ja kiiltäväksi.

Mitenkäs se taas kuuluukaan eräs vanha suomalainen sananlasku: Kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää. Suomessakin on tämä tiedetty, mutta ei uskottu, ei kahvien eikä muittenkaan kiiltokuoristen tavaroitten suhteen, ovatpa nämä sitte sisältäneet mitä törkyä tahansa.

Nyt ovat saksalaiset värjärit saaneet Helsingin kahvikauppiailta ja kahvinjuojilta tuomionsa. Mekin olemme kirjoittaneet tämän tuomion alle, vaikka se hiukan myöhästyikin, langetettiin vasta sitte kun syytetty oli kerinnyt paeta saavuttamattomiin. Se vastus tästä heräämisestä kuitenkin voi saksalaisille olla, että heidän on tuonnempana keksittävä kahvikaupassaan, uusia petkutuskeinoja ja soitettava hiukan enemmän suutansa tehdessään uutuuksiaan tunnetuksi.

Lääkärit sanovat kahvin luononstaankin olevan myrkkyä. Ja siksi he ovat sen nauttimisen lukemattomilta lähimäisiltämme kieltäneet, sillä he eivät sallisi kenenkään itseänsä myrkylliseksi tekevän. Maailman alusta alkaen on ihmisillä yleensä kuitenkin ollut se moitittava taipumus, että heidän pitää harrastaman kielletyn puun hedelmän nautitsemista: polttamaan tupakkaa, ryyppäämään kahvia ja konjakkia, vaikka tietävätkin tulevansa myrkyllisiksi ja huonovointisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti