Käsiteollisuus 4, 1919
Noin viisi vuotta sitten saatiin kotiteollisuustoiminnassa tutustua n. k. indanthrenväreihin, joita valmistettiin Saksassa Badische Anilin- ja Soda-Tehtaassa. Värien tunnetuksi tekemistä varten toimeenpantiin erikoiset värjäyskurssit, jossa mainitun tehtaan yksi virkailija oli värien käyttöä opastamassa. Hyvällä menestyksellä näitä värejä sitten käytettiin useimmissa maamme kotiteollisuuskouluissa pellava- ja pumpulilankojen värjäyksessä sekä tultiin huomaamaan, että väripitoisuus oli hyvä ja värjääminen helppoa. Mutta sodan vuosikausia kestäessä tuli värien ja varsinkin niihin tarvittavien puretusaineiden saanti yhä vaikeammaksi ja lopulla mahdottomaksi.
Viime syksynä antoivat jälleen värikaupan välittäjät hyviä toiveita väriaineiden maahan minkä johdosta Kotiteollisuustarkastustoimsaisatmoisesta, kiertokirjeellä kehoitti kotiteollisuusyhdistyksiä ja -kouluja y. m. yhtymään yhteiseen väriaineiden tilaukseen tarkastustoimiston kautta. Saapuneet tilaukset lähetettiin edelleen asianomaiseen paikkaan ja on värilähetys siellä jo pitemmän aikaa ollut lähettämiskunnossa, mutta liikenteen seisahduksen vuoksi ei tavaroita ole vielä tänne voitu saada. Kärsivällisyydellä on odotettava rauhaisempien aikojen palautumista. Toivossa että värejä piankin ruvetaan saamaan, julaistaan tässä nyt useiden kotiteollisuusopettajien toivomuksesta ohjeita
Pellava- ja puuvillalankain värjäämisestä indanthrenväreillä.
Indanthrenväreillä värjättäessä käytetään puretusaineina pääasiallisesti hydrosulfitia, natronlipeätä ja glaubersuolaa.
Hydrosulfit (rikkiyhdistyksiä) on kemiallisesti valmistettu pulveri, jota paraiten saa ostaa samasta paikasta, mistä indanthrenvärejäkin on saatavissa. Pysyäkseen voimakkaana ja tehokkaana on hydrosulfitia säilytettävä kuivassa paikassa, hyvin suljetussa, mieluummin läkkipeltiastiassa tai lasikorkilla varustetussa lasipurkissa.
Natronlipeä on Caustic-soodasta (lipeäkivestä) veteen sulatettua nestettä, jota voi saada valmiina ostaa apteekeista, mutta enemmän tarvittaissa tulee se halvemmaksi valmistaa kotona. Tällöin on huomioon otettava, että hyvä Caustic-sooda on kirkkaan valkoista, kovissa palasissa. Se liukenee helposti kiehuvan kuumaan veteen. Jäähdyttyä mitataan nesteen vahvuus n. k. Baumé mittarilla, (Baumé, lyhennettynä B:é, on erityinen n. s. areometri-mittari, jota käytetään vettä raskaamman nesteen vahvuutta arvioidessa). Värjäykseen sopiva natronlipeä on oleva 40° B:é vahvuista ja kirkasta. Lipeätä astian pohjaan jäähtyessä muodostunut sakka on kelpaamatonta käyttöä. Lipeän sopiva vahvuus on harjoituksen kautta saavutettava. Jos lipeä ensimmäisellä kerralla valmistettaessa on vahvempaa kuin 40° B:é, lisätään siihen tarvittava määrä lämmintä vettä. Jos liuos on liian mietoa, sulatetaan kuumaan veteen uutta lipeäkiveä ja yhdistetään jäähdyttyä entiseen.
Valmis kirkas natronlipeä on säilytettävä lasikorkilla varustetussa pullossa ja on käytettäessä lipeätä varsin varovasti käsiteltävä, sillä se on hyvin polttavaa ainetta.
Glaubersuolan on tavallisina aikoina saatavana apteekista ja värjäreiltä.
Lankojen käsittely ennen värjäämistä.
Valkaisemattomat pellava- ja puuvillalangat keitetään 1 ½ tuntia vedessä, johon on sekoitettu 150 gr kiteytynyttä soodaa aina yhtä lankakiloa kohti. Keitettyä otetaan langat ylös soodalipeästä, väännetään lievästi, oiotaan vyyhdet ja pannaan heti märkänä väriliemeen. Jos värjäystä ei toimiteta samana päivänä, kun langat on keitetty soodalipeässä, niin jätetään ne siihen lipeään seuraavaan päivään asti. Puolivalaistuja ja valaistuja lankoja, joita käytetään kirkkaampien värien värjäämiseen, ei tarvitse keittää lipeässä, mutta pidetään niitä kuitenkin miedossa, lämpöisessä lipeävedessä noin tunnin verran ennen värjäämistä.
Värjäysastiat.
Indanthrenväreillä värjättäessä ei värilientä keitetä, vaan on veden korkein lämpö oleva noin 70° C. ja niinmuodoin voi värjäyksen toimittaa puuastiassa tai rautapadassa.
Väriliemen valmistaminen.
1 lankakiloa kohti tarvitaan noin 14 litraa vettä. Puretusaineista pannaan natronlipeä ensin veteen ja sekoitetaan, sitten hydrosulfiti ja sekotetaan taas hyavsintia. Indanthrenvärit ovat sulatettavat ensiksi pienessä denaturoituun viinaan (10 gr väriäkohti noin 4—5 gr viinaa). Viinan asemasta voi käyttää n. k. turkkilaista punaöljyä. Kun mainittua ainetta on väriin sekoitettu, lisätään kiehuvaa vettä vähitellen ja sekoitetaan hyvin siksi, kunnes, värit ovat täysin sulaneet. Seos kaadetaan sihdin läpi väriliemeen, jota koko ajan on sekoitettava ahkerasti noin 5 minuuttia. Langat kepeille järjestettyinä pannaan väriliemeen, käännellään ahkerasti 40 min. ajan, jonka jälkeen langat nostetaan väriliemestä, pannaan riippumaan ½ tunniksi, jolla ajalla vyyhtejä käännellään ja liikutellaan, että ilman vaikutuksesta väri langoissa tasoittuisi, sillä useat värit näyttävät lankojen väriliemessä ollessa hyvinkin epätasaisilta, mutta ilmassa haihtuvat epätasaisuudet. Samoin voivat langat väriliemeen pantaessa ensiksi saada aivan toisen värin, kun mitä niille alkuaan on aiottu, mutta ei siitä tarvitse pelästyä, sillä lankoja väriliemessä käännellessä ne vähitellen muuttuvat.
Langat väännetään hyvin kuiviksi keppien avulla, silläkädet eivätkestä väriliemenvahvaalipeätä. Vyyhdet suoristetaan lyömällä ja sitte alkaa huuhtominen.
Lankojen huuhtominen värjäyksen jälkeen.
10 litraan 15°—18° C lämpimään veteen sulatetaan 2 gr hydrosulfitia. Tässä vedessä käsitellään värjätyt ja hyvin väännetyt langat 5 minuuttia, jonka jälkeen ne huuhdotaan kahdessa puhtaassa, kesälämpöisessä vedessä. Uuteen puhtaaseen 10 litran kylmää vettä pannaan 20 gr rikkihappoa, jossa taas langat käsitellään 5 minuutin ajan ja sitten huuhdotaan puhtaassa kahdessa vedessä. Tämän jälkeen sulatetaan 25 gr saksan suopaa tai 20 gr hyvää keltaista saippuata 101 puhtaaseen kuumaan veteen, jossa langat käsitellään 15 minuuttia ja sitten lopuksi huuhdotaan kahdessa tai kolmessa lämpimässä vedessä.
Huom! Mustaksi värjätyt langat huuhdotaan ensiksi vedessä, johon hydrosulfitin asemasta on pantu 1° B:é vahvuista kloorikalkkiliuosta.
Indanthrenvärit jaetaan kolmeen eri ryhmään, sen mukaan miten värjäys toimitetaan, joista ohjeita seuraavassa numerossa.
- Anna Henriksson.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti