5.7.15

Kirjelaatikko. (Sinooperiaiheiset kysymykset.)

Suomen Teollisuuslehti 11-12, 1.6.1889

Kys. Nro 13
Mikä syynä lienee ollut? Kuin koetin tehdä kostein keinoin sinooberia. Siitä syntyi mustan harmajaa jauhoa vaikka pesin moneen kertaan ja keitin posliiniastiassa aina 100°C lämpymäksi. Liekkö ollut veden syy kuin oli kaivo vettä: Aineet sekoitin neuvon mukaan 100 gr. elohopeaa, 38 gr. rikkiä ja 25 gr. kalihydraattia. Ensiksi hieron rikin puhtaalla kivellä jauhoksi ja sekoitin 150 gr. veteen.
- J. J. P:nen.

Kys. N:o 14
Miten paljon rikkiä ja elohopeaa tulee ottaa kuin tehdään kuiviltaan sinoobeeria, ja minkälaisessa astiassa sulatetaan ja moneenko asteesen asti saapi kuumentaa?
- Pyytää hartaaasti J. J. T:nen Kajaanissa.


Vast. Nro 13 ja 14.

Syy huonoon onnistumiseen on kaiketi tottumattomuus kemiallisin töihin. Saitte mustaa sinnooberia maljassanne syntymään; siitä syntyy punaista sinn. härmistämällä (sublimoimalla), vaan siihen työhön tarvitaan kallishintaisia laitoksia; eikä se kannata ell’ei työtä harjoiteta isossa mitassa, 1:sti osasta rikkiä ja 6:sta osasta elohopeaa syntyy myöskin härmistämällä sinnooberia. Musta sinn. muuttuu punaseksi jos sitä keitetään viisinkertaisessa rikkikaliossa - Kirjoitus (T. L. 1888, s. 362), jonka johdolla olette tehneet kokeitanne, tarkoitti pääasiallisesti keinojen neuvomista, millä tavala väärennyksiä saadaan ilmi, eikä siihen tietysti voinut mahtua täydellisiä neuvoja väriaineitten valmistamisesta.

Kostein keinoin voidaan Kirchoffin neuvon mukaan valmistaa sinnooberia näin: 100 osaa elohop. ja 23 osaa rikkihärmettä jauhetaan yhteen kunnes väri muuttuu; jauhettaessa kostutetaan kalilipiällä. Sitte lämmitetään 100:ssa osassa väkevöitettyä kalihydraattiliuosta, kunnes noin 2 tunnin kuluttua ilmaantuu punanen väri, jolloin työ kohta on keskeytettävä. Jos liian vähän lämmitetään, niin väri ei tule kirkkaaksi; jos liiaksi, niin se muuttuu ruskeaksi. Jäähdyttyä pestään ensin heikossa kalilipiässä ja sitte puhtaassa vedessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti