Tampereen Kirjapaino-Oy, 1935.
Emalivärien käyttö oli vielä parikymmentä vuotta sittenverrattain harvinaista, kun sen sijaan meidän aikanamme tuskin muita värejä sisämaalauksiin käytetäänkään, ja ulkomaalauksissakin emalivärit voittavat alaa minkä ehtivät. Seuraavassa annamme pari hyvää neuvoa, joita seuraamalla emaliväreillä saadaan aikaan paras tulos:
1) Tarkatkaa, että pohjamaalaus on huolellisesti suoritettu, parhaita aineita käyttäen, ja sileäksi hiottu hiekkapaperilla. JAPONICA EMALIPOHJAVÄRI kuivuu kovaksi, helposti hiottavaksi ja sileäksi pinnaksi, tarjoten emalivärille mahdollisimman parhaan pohjan.
2) Muistakaa, että kaksi ohutta sivelyä antaa paljon paremman tuloksen kuin yksi paksu, ja varjelkaa kosteata pintaa pölyltä. Ilmassa liitelevät pölyhiukkaset tarttuvat tuoreeseen väriin ja pilaavat huolellisimmankin työn.
3) Antakaa maalatun esineen kuivua kuivassa huonelämmössä. Kosteassa ja kylmässä huoneessa kuivuessaan eivät emalivärin hyvät ominaisuudet pääse oikeuksiinsa.
Mutta ennen kaikkea, KÄYTTÄKÄÄ KIHO EMALIVÄREJÄ. Niillä saadaan luumaisen sitkeä ja kestävä pinta ja ovat ne sen tähden saaneet nimen "JUOKSEVA NORSUNLUU". KIHO EMALIVÄRIT valmistetaan tieteen viimeisiä saavutuksia noudattaen, suuri valikoima eri vivahduksia, joten jokainen voi valita värisävyn makunsa mukaan. KIHOLLA KAIKKI TYÖT ONNISTUVAT.
KIHO EMALIVÄREJÄ valmistaa väritehdas D. WINTER & Co. O.Y., Epilä, joka pyydettäessä lähettää värikartan ilmaiseksi.
[---]
D. WINTER & Co. O.Y:n väri- ja lakkatehdas perustettiin vuonna 1892 Tampereen Tapettitehdas O.Y:n väriosastona nimenomaan tyydyttämään tapettitehtaan väritarpeet. Pian tämän osaston toiminta kuitenkin pääsi suuntautumaan ulkopuoliseenkin värien myyntiin ja niinpä se v.. 1907 muodostettiin itsenäiseksi väritehtaaksi. V. 1909 tämäkin tehdas muutti Epilään, tapettitehtaan välittömään naapuruuteen rakennettuihin tehdassuojiin. Kun tulipalo v. 1926 osittain hävitti nämä rakennukset ja kun tehtaan tuotteiden kasvanut kysyntä edellytti suurempia tiloja, uusittiin väritehdas entistään suurempana tehdasrakennusryhmänä ja hankittiin siihen samalla uudet ajanmukaiset koneet ja laitteet. Winterin väritehdas onkin tämän uudistuksen jälkeen miellyttävän uudenaikainen, valkoisa tehdaslaitos, jonka ulkopoliseenkin järjestelyyn ja viihtyisyyteen on pantu suurta huolta.
Winterin väri- ja lakkatehtaan tuotanto on vuosien mittaan laajentunut käsittämään yhä moninaisempia tämän tärkeän tuotantoalan puolia. Se valmistaa erilaisia öljyvärejä, emalivärejä, nitroselluloosavärejä ja -lakkoja, vesivärejä ja painovärejä, pellavaöljyvernissaa, värisaippuoita ja kiillotusvahaa. Yhä enemmän ja enemmän ovat vielä joku aika sitten miltei yksinomaan markkinoita hallussaan pitäneet ulkolaiset tuotteet saaneet väistettyä suomalaisten väri- ja lakkavalmisteiden tieltä. Tässä kotimaisen tuotannon sitkeässä ja määrätietoisessa toiminnassa on Winterin väritehdas ollut huomattavalta osalta mukana.
Suomen väriteollisuus on viime vuosina keskittynyt m.m. siten, että Winterin tehtaat ovat ottaneet haltuunsa ja tuotantolaitoksiinsa liittäneet useita muita kotimaisia väritehtaita.
D. Winter & Co. Osakeyhtiön tuotteista mainittakoon:
POMO 4 tunnin lakka, LEIJONA. Sää-lakka. JAPON, DEWECO ja E.B. öljylakat.
DECO Nitroselluloosalakat ja -emalivärit.
DECO Autoemali.
KUKKO Pellavaöljyvernissa.
KIHO, JAPONICA 4 tunnin ja tavall., sekä VITI emalivärit.
LINEUM ja HAKA lattiaemalit.
SIVELIT Ulkoseinäväri ja SUJU Sisäseinäväri N:o 270.
GALVANO Peltikattoväri.
GALENAMÖNJÄ.
KOLORI ja AKVAROL vesivärit.
WINTERIN KIILLOITUSVAHA punaisissa rasioissa.
y.m. y.m.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti